18/09/2023- Een mooie steen gevonden op je vakantiebestemming? Leuk als souvenir, denk je misschien, maar toch laat je die toch beter ter plaatse liggen. Want die steen zou je wel eens heel wat ellende kunnen bezorgen…

Zo zit een Antwerpse vrouw sinds afgelopen weekend vast in Turkije omdat ze samen met haar partner drie stenen na hun strandvakantie wilde meenemen als aandenken. Op de Turkse luchthaven van Antalya werd het koppel, na het scannen van hun bagage- de toegang tot het vliegtuig voor hun terugkeer naar huis ontzegd. Reden: verdacht van de smokkel van archeologische artefacten. En omdat de reis/vluchtboeking op de naam van de vrouw stond, mag ze het land voorlopig niet verlaten.

Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt. Enkele jaren geleden zat ook al eens een vader met zijn 11-jarige zoon vast omdat die laatste een steen als souvenir had meegenomen.

 

Strenge regels

De regels in Turkije zijn enorm streng om de smokkel van archeologische artefacten in te perken. Jaarlijks gebeuren er immers heel wat illegale opgravingen op archeologische sites, waarna de archeologische “schatten” illegaal op de zwarte markt worden verhandeld. Dus om systematische plunderingen en illegale handel aan banden te leggen is zo’n strenge wetgeving echt wel nodig. Veel toeristen zijn hiervan niet op de hoogte, al wordt er op de Federale overheidsite van Buitenlandse Zaken wel expliciet voor gewaarschuwd: “Het is ten strengste verboden is om antiquiteiten, mineralen of gevonden voorwerpen, zoals stenen, te exporteren, zelfs al vertonen ze geen enkele cultuur-historische waarde”. Turkse rechtbanken durven straffen tot 20 jaar gevangenis uitspreken wanneer dat verbod wordt overtreden.

 

Wat met andere reisbestemmingen?

Die strenge wetgeving geldt niet alleen voor Turkije, maar ook voor de rest van de Mediterraanse regio. Alle landen uit die omgeving hebben een heel rijk archeologisch patrimonium, dus hanteren ze eveneens een strenge wetgeving om hun erfgoed te beschermen.

En ook elders ter wereld zijn heel wat landen die je het heel moeilijk kunnen maken wanneer je (bewust of onbewust) probeert lokaal patrimonium het land uit te brengen. Denk bv aan Egypte, Jordanië, enz met hun rijkelijke culturele sites. Maar ook landen waarvan je het niet zou vermoeden, kunnen streng optreden. Zo staan er bijvoorbeeld in Cornwall (Engeland) bordjes dat het verboden is fossielen en stenen op te rapen en mee te nemen.

Grond en al wat daarop ligt, is altijd eigendom van iemand, dus daar blijf je beter af.

Conclusie: laat die mooie stenen, waar te wereld ook en hoe onschuldig ze er ook uitzien, gewoon waar hij hoort: in eigen land. ook al heb je ze gewoon op straat/strand gevonden.

 

 Wat met schelpen en zand?

Veel vakantiegangers nemen ook wel eens een mooie schelp mee van hun vakantiebestemming. Maar ook hier is het opletten geblazen. Gewone kleine (onbeschermde) schelpen mogen meestal wel mee, maar grotere (al dan niet exotische) schelpen durven ook tot lokaal beschermd patrimonium vallen. Ook als ze verwerkt zijn in juweeltjes bijvoorbeeld. Koraal is op de meestal helemaal uit den boze, dus wees voorzichtig met wat je oppikt op het strand.

Ook een handje zand meenemen is soms minder onschuldig dan je denkt. In Sardinië staat daar bijvoorbeeld al jaren een volledig verbod op omdat er teveel zand van het eiland verdween. Vooral het roze zand  van Spiaggia Rosa bleek populair en werd zelfs online aan verzamelaars verkocht.

 

Wil je weten wat er al dan niet exact mee mag naar huis? Dat lees je in dit artikel van Travel Like A Pro! 

 

Foto’s @ Unsplash