06/05/2021- Ook altijd koortsachtig op zoek naar dat zakje met vloeistoffen in je goedgevulde tas bij de handbagecontrole op de luchthaven? Dat is voortaan verleden tijd op Amsterdam Schiphol Airport want vloeistoffen en elektronica mogen voortaan daar in de tas blijven…

Met de ingebruikname van een nieuwe securityfilter op de mezzanine van Vertrekhal 1, zijn alle vertrek- en transferfilters op Schiphol vanaf nu immers uitgerust met CT-scans ipv van röntgenapparaten. Een grote stap vooruit in de veiligheid én in de service voor reizigers,  want hierdoor hoeven passagiers niet langer hun vloeistoffen en elektronica uit hun tas te halen als ze door de security gaan.

“Ook voor de securitymedewerkers is het fijn. Met de CT-scan kunnen ze bagage die ze controleren op hun scherm in 3D te bekijken en zelfs 360 graden draaien.” aldus Hedzer Komduur, plaatsvervangend directeur Safety, Security en Environment van Royal Schiphol Group. “Door de nieuwe verbinding zijn de 21 securitylanes van Vertrekhal 1 eenvoudig uit te breiden met de 14 lanes uit Vertrekhal 2. Zo ontstaat, met in totaal 35 securitylanes, een van de grootste securityfilters ter wereld. Voorzien van de modernste techniek waardoor het proces soepeler verloopt. Als het in Vertrekhal 1 drukker wordt kunnen reizigers via Vertrekhal 2 lopen wat de doorstroming verbetert” aldus Komduur.

Nog steeds 100 ml per verpakking
Opgelet: Het feit dat vloeistoffen niet langen bij de security check uit de handbagage moet gehaald worden, wil niet zeggen dat alle vloeistoffen mee mogen in handbagage. Er geldt nog steeds een maximum verpakking van 100 ml per vloeistof, gel, crème of pasta. In totaal mag per persoon 1l vloeistof in handbagage meereizen, in een gesloten doorzichtig zakje. Vloeistoffen die gekocht werden na security mogen ook mee mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs. Overigens blijft het advies aan reizigers wel om vloeistoffen (en gels) zoveel mogelijk in de ruimbagage te vervoeren.

Foto @ Amsterdam Schiphol Airport