20/08/2023- “Moest je enkele maanden geleden de vraag gesteld hebben hoe het loopt met Azië had ik een heel ander verhaal moeten vertellen. Maar sinds april/mei kan ik zeggen: het is opnieuw heel goed op gang gekomen. Toppers zijn ongetwijfeld Thailand, Bali en Japan.” Dat vertelt Paul Ryckaseys van Aziëspecialist Imagine Travel.

Zoals bij heel veel collega-touroperators en in de reiskantoren is het ook bij Imagine Travel heel druk. “We gaan tot nu toe ons allerbeste jaar ooit tegemoet”, vertelt zaakvoerderPaul Ryckaseys. “Ook voor 2024 hebben we al heel wat aanvragen en boekingen binnen. Dat lijkt me wel een les die mensen getrokken hebben uit de coronacrisis: stel je dromen niet uit, maar ga ervoor. En dat resulteert onder meer in het feit dat mensen tijdig gaan plannen. En dat is ook verstandig. Vandaag kan je nog voor aanvaardbare prijzen vluchten vinden richting Azië voor het voorjaar van 2024.”

 

Vertraging

Als we Paul Ryckaseys polsen over Azië is dat niet zonder reden. De Brugse touroperator heeft altijd al een flink aanbod op Aziatische bestemmingen gehad, “maar alles is daar na de coronacrisis een stuk trager op gang gekomen. De strikte regels van quarantaine en mondmaskerplicht zijn er pas recent teruggeschroefd of volledig afgeschaft, reizen naar ginds was moeilijk en duur en het toeristisch aanbod en de infrastructuur staan nog niet op oude peil. Eigenlijk moet je het vergelijken met de situatie bij ons afgelopen najaar. In tegenstelling tot bij ons bestaan in veel van die landen helemaal geen steunmaatregelen, mensen in de toeristische sector moesten dus tijdens corona op zoek naar een nieuwe job om überhaupt een inkomen te hebben, hotels gingen failliet of zijn niet of maar half open. Daardoor kampen hotels en dergelijke nog steeds met personeelstekorten,” klinkt het.

Dit gezegd zijnde, een ervaren specialist als Ryckaseys ziet het op termijn wel goed komen, ook op bestemmingen die het vandaag moeilijker hebben en/of wier imago door corona toch deukjes hebben opgelopen. Waar je als reiziger wel rekening moet mee houden: het continent is postcorona wel duurder geworden. “Neem een land als Thailand. Ik herinner me nog dat je in het verleden aanbiedingen voor 899 euro voor een week Thailand vond, daar heb je vandaag nog geen vlucht voor!”

 

Toppers

Toch vermeldt de CEO van Imagine Travel Thailand als een van de topbestemmingen op het Aziatische continent, samen met Bali en Japan. “Het land van de Rijzende Zon zagen we al in de jaren voor corona sterk opkomen. De Olympische Spelen (tijdens corona!) hebben de visibiliteit zeker niet verminderd. Voeg daar de rechtstreekse vlucht vanuit Brussel aan toe én het feit dat Japan een clean imago heeft, met een goede gezondheidszorg.”

 

Dat laatste is duidelijk wel een element dat postcorona meespeelt in de keuze voor een bestemming bij klanten, zo blijkt. En Japan is uniek: “Je kan het niet vergelijken met iets anders!” (Zuid-Korea als mogelijk alternatief doet het overigens ook goed.) De wereldwijde interesse heeft echter ook gevolgen, klinkt het. “Een Duitse Japanspecialist heeft onlangs een stop sales afgekondigd. Dat geldt ook voor heel wat hotels en gidsen. Japan is overbevraagd.”

Op de beide andere bestemmingen wordt vaak een culturele en natuurrondreis gecombineerd met een aantal dagen strand, luidt het. De al vaak aangekondigde heropstart van de Thai Airways-vlucht Brussel-Bangkok is nog wel geen feit, “maar daar bestaan goede alternatieven.”

 

Sri Lanka

De problemen die Sri Lanka afgelopen jaar een tijdje negatief in het nieuws hebben gebracht, zijn stilaan achter de rug. “De boekingen hebben zich intussen hersteld. Ik verwacht dat ze een vrij goede winter tegemoet gaan.”

 

China en India

Reizen naar de twee Aziatische mastodonten China en India haperen. “We hebben mensen die dezer dagen opnieuw vertrekken naar die bestemmingen, dat kon tot voor kort, zeker voor China, gewoon niet. Maar je merkt dat mensen zich vragen stellen. Overbevolking, hygiëne en allicht ook moreel-politieke bezwaren, het zijn factoren die klanten kunnen afschrikken.” Rykaseys vermoedt echter dat die situatie zich op termijn zal normaliseren en dat kandidaatreizigers zich opnieuw zullen melden.

 

Moeilijk

Minder rooskleurig oogt de situatie voor Nepal. “Het land en toeristische sector hebben zich nooit helemaal hersteld van de zware aardbeving een aantal jaren geleden. De gezondheidszorg is in de ogen van klanten mogelijk een risicofactor, en ook de bereikbaarheid is een probleem. Je geraakt er wel hoor, maar Kathmandu is voor airlines allicht geen prioriteit, zeker als ze veel rendabeler bestemmingen als Thailand of Bali kunnen heropstarten.”

 

Nieuwe bestemmingen?

Imagine Travel heeft momenteel niet echt plannen om nieuwe Aziatische bestemmingen op te starten, aldus Rykaseys. “Een nieuwe bestemming lanceren, dat is een werk van jaren. We hebben tijdens corona nieuwe bestemmingen in Europa opgestart, in Noord-Europa en Italië. Daar hebben we onze handen meer dan mee vol.”

Desgevraagd geeft onze gesprekspartner mee dat “het aandeel Azië in onze totale portefeuille inderdaad is gedaald, van pakweg 35 naar een goeie 20 procent. Maar dat is dus vooral een gevolg dat klanten minder ver zijn gaan reizen (mede door de sterk gestegen longhaulvluchten) en dat we onze Europese bestemmingen hebben uitgebreid en ook zien boomen.”

Dat laatste geldt trouwens ook voor Egypte en Jordanië, die doen het heel goed. Tot slot: “Ik ga in september wel naar Saudi-Arabië. Ik vermoed dat dat een van die bestemmingen is die je de volgende jaren zal zien opkomen.” aldus Ryckaseys. (EB)