09/07/2021- Vanaf aanstaande maandag 12 juli kunnen reizigers – die nog niet dubbel gevaccineerd zijn- ook bij meer dan 1.000 van de zowat 4.800 apotheken in ons land terecht voor een negatieve Covidtest om op reis te vertrekken. Concreet mogen apothekers vanaf maandag immers officieel snelle antigeentests afnemen.

De uitslag van deze officiële test is er op een kwartiertje en wordt door verschillende Europese landen ook aanvaard als alternatief voor de (duurdere) PCR-test. Apothekers die vanaf maandag de snelle antigeentest aanbieden – waarbij net als bij een PCR-test een diepe staalafname in de neus nodig is – hebben daarvoor een speciale opleiding gekregen. De uitslag van de test wordt officieel geregistreerd via gezondheidsinstituut Sciensano en komt zo dus ook-vanaf gemiddeld 4u na afname- in de officiële Covidsafe App waar de Cotonacertificaten terug te vinden zijn.

Eigen verantwoordelijkheid van reiziger

De apothekersbond vraagt patiënten die op reis vertrekken wel met aandrang om goed na te kijken of het land van hun reisbestemming een snelle antigeentest aanvaardt en onder welke voorwaarden (hoe lang het geldig blijft na afname). Dat kan onder meer via de Europese website Re-Open EU. “Het beschikken over een juist en officieel geldig testresultaat blijft immers de verantwoordelijkheid van de burger zelf.”

Niet gratis

De testen via de apotheker zijn dus officieel (in tegenstelling tot de zogenaamde “sneltesten voor zelfafname thuis”) maar behoren niet tot de 2 gratis (PCR)-testen die de overheid alle reizigers deze zomer aanbiedt. Maar de testen via de apotheker – die zo’n 25 tot 30 Euro pp zullen kosten- kunnen wel een oplossing zijn voor wie zich voor een reis nog tijdig getest moet krijgen. Als zijn/haar reisbestemming de antigeentest dus ook aanvaardt.