28/01/2022- Wie binnenkort een nieuw internationaal paspoort aanvraagt, zal even raar opkijken. Het nieuwe paspoort bevat binnenin immers niet langer afbeeldingen van officiële gebouwen, maar wel tekeningen die met 16 Belgische strips zoals Kuifje, Suske en Wiske, Jommeke, Nero of De Smurfen te maken hebben & dit allemaal in het thema reizen. Het Belgische paspoort kreeg echter niet alleen een visuele update, maar vooral ook een beveiligingsupdate.

« Een paspoort is een waardevol reisdocument. En het Belgische paspoort is des te waardevoller want het wordt beschouwd als één van de machtigste paspoorten ter wereld”, onthulde Sophie Wilmès, huidig Federaal Minister van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens de online voorstelling van het nieuwe reisdocument. Het Belgische paspoort staat immers op een gedeelde vijfde plaats in de lijst van machtigste paspoorten, op basis waarvan verschillende landen wereldwijd de houders van zo’n paspoort toegang tot hun grondgebied verlenen zonder dat er voorafgaand een visum moet worden aangevraagd (voor normale toeristische reizen).

 

48 veiligheidselementen

«Om de veiligheid van het paspoort en de bescherming van persoonsgegevens van Belgen te garanderen, moeten de beveiligingstechnieken echter steeds worden verbeterd en bijgewerkt” aldus Wilmès. Het nieuwe paspoort bevat daarom 48 veiligheidselementen, een verdubbeling tov de vorige paspoortversie. Zo bestaat het paspoortnummer voortaan uit 2 letters en 7 cijfers in plaats van 2 letters met 6 cijfers nu en bevat het nieuwe paspoort ook een barcode. Bovendien wordt de datapagina in de nieuwe versie gemaakt van polycarbonaat, hetzelfde plastic waaruit de huidige identiteitskaarten zijn vervaardigd. Daardoor valt het transparante decodeerblad weg omdat de decodeerfilter in de datapagina geïntegreerd werd. Er is eveneens een derde foto in het paspoort (in laserperforatie) terug te vinden én het nieuwe paspoort is ook wat dikker geworden. Een gewoon internationaal paspoort zal uit 36 pagina’s bestaan (nu nog 34), maar wie vaak reist -zoals reisprofessionals – kan een paspoort aanvragen met maar liefst 66 pagina’s.

 

Geldigheidsduur

Wie nog over een « oud » Belgisch paspoort beschikt, moet niet meteen naar zijn/haar gemeentehuis spurten. Officieel uitgegeven paspoorten blijven 7 jaar geldig (5 jaar voor minderjarigen) tot de aangegeven vervaldatum. Ook bij een eventuele verhuis blijven ze tot de vervaldatum geldig.