28/04/2022- Wie volledig gevaccineerd naar Thailand reist, heeft daar vanaf zondag geen testen meer voor nodig. Op 1 mei schaft het land voor hen immers alle testverplichtingen- zowel voor de reis als na landing ter plaatse -af. Ook de – omwille van Covid- ingevoerde Thailand Pass voor buitenlandse reizigers zal snel verdwijnen.

Thailand’s Center for COVID-19 Situation Administration (CCSA) heeft vorige week de opheffing van de PCR-testvereisten voor internationale aankomsten vanaf 1 mei 2022 goedgekeurd en nieuwe toegangsregelingen geïntroduceerd die specifiek zijn aangepast, zowel voor gevaccineerde als niet-gevaccineerde reizigers.

 

Nieuwe toegangsregels vanaf 1 mei voor gevaccineerde reizigers

Internationale reizigers die volledig zijn gevaccineerd, hoeven niet langer een pre-arrival-negatieve PCR-test te kunnen voorleggen bij vertrek of bij aankomst in Thailand een aankomsttest te ondergaan.

Ze moeten zich voorlopig wel nog steeds registreren voor een Thailand Pass (via https://tp.consular.go.th/) met een certificaat van COVID-19-vaccinatie en bewijs van reisverzekeringspolis met een dekking van minstens 10.000 USD (ongeveer 9200 Euro).

De Thaïse overheid bekijkt momenteel wanneer exact deze Pass ook kan verdwijnen. Waarschijnlijk zal dat tegen 1 juli een feit zijn.

Als de gevaccineerde reizigers in Thailand zijn aangekomen, krijgen ze toegang tot het hele land zonder verdere Covid-formaliteiten.

 

Quarantaine ter plaatse of PCR-test voor niet-gevaccineerde reizigers

Internationale reizigers die niet of niet volledig zijn ingeënt, hoeven wanneer ze dat niet willen ook geen pre-arrival negatieve PCR-test meer te kunnen voorleggen of een aankomsttest te ondergaan. Ze zijn dan weliswaar wel verplicht om zich te registreren voor een Thailand Pass met een 5-daagse hotelboeking, waarna ze in dat hotel 5 dagen in quarantaine gaan én op dag 5 een PCR-test ondergaan.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor niet-gevaccineerde reizigers die binnen 72 uur na aankomst in het land toch een bewijs van een negatieve PCR-test kunnen uploaden via het Thailand Pass-systeem, Zij krijgen dan – net als degenen die volledig zijn gevaccineerd – toegang en zijn vrij om overal in Thailand rond te reizen

Zowieso moeten alle niet-of onvolledig gevaccineerde reizigers ook een bewijs van reisverzekeringspolis met een dekking van minstens 10.000 USD kunnen tonen bij aankomst in het land.

 

Toerisme stimuleren

De opheffing van de testverplichtingen moet het economische en toeristische herstel van Thailand stimuleren, “aangezien we een land zijn dat grotendeels van het toerisme leeft”, aldus Thaïs premier Prayut Chan-O-Cha.

Hotels, restaurants en reizigers oefenden al lang druk op de autoriteiten uit om een versoepeling van de inreisvoorwaarden te bekomen.

Voor de Covidcrisis was de toeristische sector immers goed voor ongeveer 20% van het Thaise BBP. In 2019 reisden bijna 40 miljoen mensen naar Thailand, wat het land 60 miljard dollar aan toeristische inkomsten opleverde. In 2021 bezochten slecht 428.000 toeristen het land van de glimlach. De erg strikte reisbeperkingen om de pandemie onder controle te krijgen, waren daarvan zeker een grote oorzaak.

Dit jaar 2022verwacht Thailand alweer 5,5 miljoen reizigers.