03/03/2023- De paasvakantie die begin april van start gaat, is voor het eerst in de Belgische geschiedenis enkel nog een Vlaamse vakantie. De Franstalige Belgen hebben de paasvakantie omgezet in twee weken schoolvakantie in mei. Dit betekent voor de toeristische sector dat twee weken hoogseizoen in het voorjaar nu worden uitgebreid naar vier weken, maar met een kleinere markt. “En een langer hoogseizoen betekent een minder uitgesproken piek in de prijzen” aldus TUI.

Hierdoor geniet de Vlaamse vakantieganger tijdens de paasvakantie van interessantere aanbiedingen dan vorige jaren en zijn er zelfs kortingen tot 60%, zo meent Belgisch grootste reisaanbieder.

In de gehele economie wordt de prijs van een product bepaald door de wet van vraag en aanbod. Dat is ook zo in de toeristische sector, waar hoog- en laagseizoen al altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de prijsvorming. Een periode van hoogseizoen wordt hierin van oudsher gelinkt aan de schoolvakanties, wanneer de vraag vaak het aanbod overtreft.

 

Gespreide schoolvakanties

Schoolvakanties golden tot vorig schooljaar algemeen voor het gehele land, maar sinds dit schooljaar heeft het Franstalig onderwijs deze periodes radicaal gewijzigd. In het Franstalig systeem wordt er een algemene regel gehanteerd van acht weken les, gevolgd door 2 weken vakantie. Volgens dit systeem volgt de paasvakantie dan te kort op het krokusverlof. Daarom werd ze omgezet in een meivakantie die op 1 mei ingaat, 8 weken na het einde van de krokusvakantie.

Op die manier houdt enkel Vlaanderen nog paasvakantie, per definitie een kleinere markt dan het hele land. De lagere vraag resulteert dan logischerwijze in lagere prijzen. TUI: “Ook voor de last minute-periode, die dit weekend van start gaat, gelden van bij het begin hogere kortingen. De Vlaamse reiziger kan daardoor al een reis vinden tegen een korting van 50% tot zelfs 60% op de basisprijs. Vaak gelden last minute-promoties enkel op minder populaire hotels die nog kamers vrij hebben, maar door het wegvallen van de Franstalige markt is er momenteel ook nog beschikbaarheid in diverse tophotels”.

“Eén week is al mogelijk voor €399 per persoon in een all-in vijfsterrenhotel. Ondanks de gestegen inflatie is dit een zeer democratisch budget dat vorige jaren nauwelijks denkbaar was tijdens de paasvakantie” besluit de touroperator.

Deze vakanties zijn uiteraard ook boekbaar via de reisagent.