14/12/2019- Nu Air Belgium sinds 7 december 2x per week rechtstreeks vanuit Charleroi naar Martinique en Guadeloupe vliegt, staat de deur wijd open naar deze exotische bestemmingen. Echt populair zijn de eilanden nog niet op de Belgische markt, hoewel ze alles hebben wat je van een vakantiebestemming verlangt. Maar daar zal de nieuwe vluchtlijn misschien wel verandering in brengen. Travel Like A Pro ging alvast op verkenning! 

 

Martinique en Guadeloupe zijn echte natuurbestemmingen. Niet alleen de stranden ogen bijzonder aantrekkelijk, er zijn ook vulkanen, prachtige lagunes, regenwoud, kleurrijke markten, aanstekelijke muziek en pittige rum. Beide eilanden lijken onder een felgroene deken goed te gedijen.

 

 

De suikerrietvelden strekken zich uit zover je kan kijken. Rum is dan ook de nationale drank en heeft als enige ter wereld het AOC label en dat proef je. De ti-punches gaan er vlot in op het ritme van zouk, of het traditionele Gwo Ka in Guadeloupe. Op de marktjes wordt meteen duidelijk dat dit kruideneilanden zijn. Weerstaan aan al die heerlijke parfums is quasi onmogelijk.

 

Frankrijk in een exotisch jasje

Leuk is dat je in dit tropische decor en dito temperatuur een soort thuiswedstrijd speelt met alle comfort van Europa. Want dit is echt Frankrijk in een exotisch jasje, met euro’s, Franse supermarkten en Europese roaming tarieven. De accommodatie, met slechts twee vijfsterrenhotels, is nog niet van het niveau van bv. het overzeese zusje Tahiti, maar de gezellige charme maakt veel goed.

 

Martinique: strand, fauna & flora

Aan de oostkant beukt de Atlantische oceaan tegen een vaak rotsige kust aan. De meest idyllische witte stranden en kreekjes, zoals Grande Anse des Salines, liggen aan de Caraïbische zee en zorgen voor een tropisch gevoel. Echte zonnekloppers hebben dus keuze in overvloed. Zij kunnen, als het strand even verveelt, in een paar uur tijd zowat alle facetten van de weelderige flora van het eiland ontdekken in de prachtige botanische tuin, Jardin de Balata. Voor zij die meer aktie willen is er het noorden met een overweldigende natuur waar je naar hartenlust kan hiken of de Mont Pelée beklimmen, die hoog boven het regenwoud uitsteekt.

Guadeloupe: 50 tinten blauw

Het eiland lijkt op een vlinder met Grande Terre en Basse Terre als vleugels. Stranden als La Perle of Bois Jolan hebben een groot bounty gehalte. Snorkelen kan je hier overal in 50 tinten blauw, want ook op en onder water valt er veel te beleven. De twee vleugels hebben een reeks idyllische stranden, maar Basse Terre is net als het noorden van Martinique ook nog eens een natuurwalhalla, een door Unesco beschermd biosfeerreservaat met watervallen, de murmelende vulkaan La Grande Soufrière en een uitgestrekt regenwoud. Of wat dacht je van een aperitiefje op een zandbank in het midden van de oceaan? Het culturele hoogtepunt van Guadeloupe is zonder twijfel Memorial ACTe in Pointe-à-Pitre. Niet alleen de architectuur van dit slavenmuseum is subliem, ook de hele opzet met muziek, films en getuigenissen grijpt naar de keel.

 

Air Belgium

Wij reisden er in avant premiere heen vanuit Charleroi Airport met een airbus A340-300 van de Belgische airline Air Belgium. Top of the bill is zonder twijfel de service aan boord. De oprechte vriendelijkheid van het cabinepersoneel zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens de vlucht, zowel in economy als in business class. Leuk is ook dat Air Belgium zijn naam eer aan doet door o.a. Belgische wijnen en gerechten aan te bieden. In economy class is het aangenaam reizen en hun business class is werkelijk voortreffelijk, zeker als je de prijs vergelijkt met andere maatschappijen. Maar hét grote pluspunt is uiteraard dat je al na 9u de Caraïbische zee kan induiken. Wij gaan dus met plezier nog terug!