08/07/2022- Hun rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Montreal bestaat al sinds 1993, maar sinds een kleine anderhalve maand vliegt Air Transat ook naar de hippe stad vanuit Amsterdam Schiphol Airport, dus naast de al bestaande vertrekmogelijkheden uit Brussel of Parijs. De airline wil daarmee – naast de Belgische passagiers – ook Nederlanders sneller over de streep trekken om bovenop andere bekende Canadese kleppers als Toronto en Vancouver ook Montréal te bezoeken tijdens een ontdekkingsreis van Canada.

Daarvoor zet Air Transat bovendien de nieuwste telg van hun vloot in: de Airbus A321neoLR. Deze nieuwe generatie van Airbus brengt je met net dat tikkeltje extra luxe vlotjes in zo’n 7u35 tot in de grootste stad van Québec. De luchtvaartmaatschappij zet daarbij bijzonder in op milieuvriendelijkheid en het comfort van passagiers: het toestel maakt 50% minder lawaai, verbruikt 15% minder brandstof en produceert de helft minder uitstoot dan zijn voorgangers. Inzittenden genieten bovendien van een uiterst comfortabele zitplaats dankzij de extra beenruimte en grotere entertainmentschermen, zowel in Economy als in Club Class.

 

Groene grootstad met wereldse invloeden

En of de Canadese stad de moeite loont! Travel Like A Pro ging op verkenning. Eén blik vanuit het Air Transat vliegtuigraam volstaat om de bijzondere structuur van deze stad te spotten. De Saint Lawrence River slingert zich als een levensader doorheen de stad en zorgt op die manier voor de unieke combinatie van groen en grootstad.

Torenhoge skyscrapers maken dan ook integraal deel uit van het straatbeeld. Het majestueuze karakter van de hoge gebouwen nodigt regelmatig uit om de blik omhoog te richten. Het mooiste uitzicht over de stad heb je echter vanuit la Grande Roue, blikvanger en oriëntatiepunt vanuit de hele stad, of vanop le Mont Royal: de heuvel die aan de basis ligt van de naam van de stad en bovendien ook wel eens het hart van Montreal genoemd. Op zondag is le Mont Royal bovendien vaste plaats van afspraak voor een grote massa dansers en muzikanten om met een aanstekelijk enthousiasme het weekend uit te trommelen. De ideale soundtrack voor een energieke klim omhoog.

Ook de oude haven van Montreal weet te charmeren door zijn pittoresk karakter en walhalla aan verdwaalsteegjes. Inclusief hippe eettentjes en charmante souvenirwinkeltjes waar de bekende maple syrup je quasi om de oren vliegt. Bijkomende aanrader is bovendien de zuidwestelijke kant van de stad.

De fiets is daarbij het ideale vervoersmiddel: de impressionante skyline wordt een aangename metgezel tijdens een verrassend tochtje tussen het groen. Op zondag trekt de lokale bevolking dan ook vaak richting l’île Notre-Dame en l’île Sainte-Hélène om te kajakken, te fietsen of te picknicken. De typische smakelijke bagel mag daarbij niet ontbreken. Het liefste ook nog dié variant waarvan het recept al sinds jaar en dag van vader op zoon wordt overgedragen.

 

 

Krijg je toch stilaan nekpijn van het aanschouwen van al die grootsheid? Duik dan even onder in de ondergrondse stad. Geen Atlantis of iets dergelijks, wel een heus ondergronds gangenstelsel voor voetgangers die de hele stad doorkruist en waar allerlei winkels hun thuis vinden. Op die manier hoeft de bevolking zich op de uiterst koude winterdagen die Canada soms kent niet buiten te wagen. De ruime keuze aan verschillende alternatieve routes, bovengronds dan wel ondergronds, zorgt ervoor dat je je uiterst vlot kunt bewegen doorheen de stad.

De Canadese stad aan de oostkust wordt bovendien gekenmerkt door een verscheidenheid aan nationaliteiten. Die verscheidenheid aan culturele invloeden geeft Montreal een bijzonder wereldse toets. Invloeden van pakweg Montmartre vermengen er zich moeiteloos met impressies vanuit New York.

Hoewel Frans er de officiële voertaal is, staan de inwoners je eveneens met plezier in het Engels te woord. De bevolking is er dan ook feilloos tweetalig, al neemt het patriottische karakter van de Franse achtergrond alsnog af en toe de bovenhand. Dat laatste verklaart dan ook de eerder Europese atmosfeer aan de andere kant van de grote plas.

 

Indrukwekkend kunst en vliegwerk in Cirque du Soleil

Diezelfde wereldse sfeer lijkt bovendien de ideale voedingsbodem voor internationaal vermaarde artiesten zoals het Cirque de Soleil dat hier zijn oorsprong vindt. De stad is dan ook vaak het schouwtoneel voor premières van hun nieuwste show, zo ook Kooza. Een indrukwekkend spektakel vol duizelingwekkende acrobatie en de typische clowneske sketches.

 

 

Kostuums die tot in de details zijn afgewerkt, creëren een quasi parallel universum waar de grenzen van lijf en leden lijken te vervagen. Terwijl we niet weten waar eerst te kijken, vliegen koordkunstenaars (koorddansers zijn in deze immers je reinste understatement) met een sneltempo doorheen de lucht. Dit alles vanzelfsprekend met een verbazingwekkende gratie en elegantie.

Aan creativiteit dus geen gebrek in deze stad, zo getuigt ook een bezoek aan Mile End, niet toevallig net dezelfde naam als de Londense variant. Een wandeling doorheen de wijk doet immers veelal denken aan het Britse Nothing Hill. Inclusief victoriaanse huizen, al gaan die in het Canadese geval af en toe gepaard met heuse Pretty Woman-trappen en een wijde collectie streetart, wat de buurt bijzonder eigentijds, doch iets rustiger en alternatiever maakt.

 

Bijzonder

Montréal, veel meer dan het minder bekende broertje van Toronto dus. Bijzonder in al zijn aspecten: universeel, vernieuwend. en groots in zijn charme. Inclusief het smakelijke Frenglish dat tijdens deze trip regelmatig een glimlach op ons gezicht toverde. Of om het met het Qébecquoise motto te zeggen: je me souviens!

 

Praktisch

Vluchten

– Brussel – Montreal: 3x/week tussen mei en oktober (op maandag, dinsdag en vrijdag)
– Amsterdam – Montreal: 3x/week tussen mei en oktober (op woensdag, vrijdag en zondag)
– Parijs – Montreal: dagelijkse vluchten

 

Train+air
Dankzij deze samenwerking tussen Air Transat en TGV volstaat één ticket voor de hele reis, zonder veel administratieve rompslomp. Deze service is beschikbaar vanuit Brussel-Zuid of Lille-Europe naar de luchthaven van Charles de Gaulle.

Hotel
Tijdens de trip verbleven we in The Fairmont Queen Elizabeth Hotel. Een viersterrenhotel te midden van het centrum, op wandelafstand van een aantal eyecatchers zoals le Mont Royal of le Vieux-Port.

Vervoer
Montréal beschikt over alle moderne vervoersmiddelen. Moe gestapt? Dan raden we je eerder de metro aan dan de taxi. De stad kampt sinds Corona met een heus taxichauffeur tekort, wat ervoor zorgt dat je af en toe kunt terechtkomen in een taxi die Waze ter hand moet nemen om alsnog op de juiste bestemming te raken. Het maakt er het reizen echter zoveel avontuurlijker op.

 

Tekst & foto’s: EVW