28/10/2020- Sinds 25 september geldt er voor Belgen geen algemeen reisverbod meer. Alle landen wereldwijd kregen van de Belgische overheid een kleurencode waarbij buitenlandse bestemmingen met code rood “afgeraden” worden, maar niet langer verboden terrein meer zijn. Maar hoe zit het dan met je reisverzekering? Ben je gedekt als je afreist naar een roodgekleurde bestemming?
Tot eind september konden alleen essentiële reizen naar roodgekleurde bestemmingen doorgaan, maar sinds een maand is iedereen vrij om zelf te bepalen om af te reizen naar elke bestemming wereldwijd die niet expliciet verboden wordt door de overheid. Ook naar oranje en rode zones dus –binnen én buiten Europa- waar de besmettingscijfers tegenwoordig vaak een heel pak lager liggen als in eigen land. En jawel, zelfs in rode zones kan je rekenen op je reisverzekering! Maar daarin zitten wel wat nuances, dus kijk wel altijd goed na wat er precies bij jouw specifieke reisverzekeraar gedekt is.
VAB Reisverzekeringen: volledige bijstand in rode zones
Zo geeft VAB Reisverzekeringen al haar klanten reisbijstandsdekking op alle reisbestemmingen wereldwijd als deze bestemming niet expliciet verboden is door de Belgische overheid én als Belgen welkom zijn op de desbetreffende bestemming (al dan niet mits het voorleggen van een negatief testresultaat). Er wordt met andere woorden niet gekeken naar de kleurencodes, maar wel naar het in-en uitreisverbod. Rode zones zijn geen “expliciet verboden zones” en dus is er wel degelijk dekking door VAB Reisverzekeringen. Ook als je op die bestemming een eventuele Covidbesmetting zou oplopen.
Maar als je reisbestemming plots een inreisverbod in het leven roept voor Belgen, komt de verzekering niet tussen. De regels gelden zowel voor de VAB bijstand-als annulatieverzekeringen en dat volgens de normaal geldende voorwaarden. Angst voor Corona in een land waarvoor er geen uitdrukkelijk reisverbod vanuit de Belgische overheid geldt, is dus nog steeds geen geldige reden tot annulatie. Maar wie zelf een reis moet annuleren wegens een Covidbesmetting, valt onder de noemer “ziekte” en kan – mits het voorleggen van een geldige positieve test en medisch attest- dus wel beroep doen op zijn/haar VAB reisannulatieverzekering.
Reizigers worden door de reisverzekeraar wel aangeraden de kleurencode van hun bestemming zelf op de website van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken zodat ze weten of er al dan niet een uitdrukkelijk reisverbod geldt. Voor meer duidelijkheid en specifieke dossiervragen, kan je rechtstreeks contact opnemen met VAB Reisverzekeringen.
Geen pure quarantainekosten
Ook bij Touring Reisverzekeringen wordt het onderscheid gemaakt tussen rode zones en expliciet verboden zones. Enkel in het laatste geval is er geen dekking. Ook medische bijstandskosten ivm Covidbesmettingen worden tijdens de reis gedekt, tenzij de reiziger al symptomen vertoonde voor vertrek. Opgelet: pure quarantainekosten worden in het buitenland door Touring niet gedekt. Wie zelf te maken krijgt met een besmetting nog voor afreis, kan mits de nodige bewijzen wel beroep doen op zijn/ haar Touring annulatieverzekering. In principe gelden de klassieke voorwaarden, aangevuld met enkele specifieke Covidvoorwaarden.
Reisverzekeraar Allianz hanteert een iets andere politiek. Ook zij geven hun klanten reisbijstandsdekking in rode reiszones, maar enkel als het niet om Covidgerelateerde materie gaat. Wie in een rood reisgebied dus zijn been breekt, is door Allianz normaal verzekerd, maar wie er een Covidbesmetting oploopt, is bij deze reisverzekeraar niet gedekt voor alle kosten die daarmee gepaard gaan. Tenzij het een essentiële reis naar de rode zone betreft, daarvoor vallen Covidbesmettingen in rode zones dan wel weer binnen de Allianz bijstandsverzekering.
Meer Belgen reizen met reisverzekering
Opvallend: Sinds het uitbreken van de Coronacrisis is het aantal Belgen dat een reisverzekering bijboekt bij zijn reisboeking verdubbeld en dat zowel voor de reisbijstandsverzekeringen als voor de annulatieverzekeringen. Uit het recentste ABTO Trend Rapport (studie van de Associatie van Belgische Tour Organisers waarbij alle reisboekingen in België worden bestudeerd) kiest 39% van de reizigers daarbij zelfs voor een jaarpolis als het om bijstand gaat. 61% kiest voor een tijdelijke polis. 50% boekt die bijstandspolis bij reisagent of touroperator.