11/09/2020- Vanaf aanstaande maandag, 14 september, kan men zich op Brussels Airport laten testen op COVID-19. De opening van het testcentrum verloopt wel in 2 fases.

In een eerste fase (tot eind september) kunnen wel enkel passagiers die terugkeren uit een rode zone en reeds beschikken over een activatiecode zich meteen na hun aankomst op de luchthaven laten testen.

In een tweede fase, wanneer ook het mobiele labo aanwezig is dat de analyses ter plaatse zal uitvoeren (eind september), zullen ook vertrekkende passagiers zich kunnen laten testen op de luchthaven, bv. wanneer ze reizen naar een land waarvoor een negatief testcertificaat vereist is. Daarnaast zal ook wie niet reist, maar zich moet laten testen in het kader van de contact tracing en dus een activatiecode heeft, vanaf aanstaande maandag in dit testcentrum terecht kunnen. Het officieel erkende centrum bevind zich naast de temperatuurscontroles, net voor de ingang van de luchthaven & wordt uitgebaat door Ecolog als logistieke partner, in samenwerking met Eurofins-Labo van Poucke.

Voorlopig worden de resultaten dus nog extern verwerkt, maar vanaf eind september zal het mobiele lab op Brussels Airport klaar zijn en kunnen de tests ter plaatse verwerkt worden, waardoor de resultaten sneller beschikbaar zullen zijn.

Het gaat om PCR-tests waarbij een staal wordt afgenomen in de neus. De resultaten zullen vanaf maandag binnen de 24 uur beschikbaar zijn. Zodra het laboratorium op Brussels Airport klaar is, zullen de resultaten al binnen de 3 uur beschikbaar zijn voor de sneltests en gemiddeld binnen de 9 uur voor de standaard tests.

Openingsuren

Het centrum zal 7 op 7 dagen geopend zijn, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 3u30 ’s ochtends tot middernacht. Wie een test wil laten afnemen, wordt aangeraden om online een afspraak te maken via https://brusselsairport.ecocare.center/ (vanaf zondag) om wachtrijen te vermijden. De testresultaten worden via mail aan de passagier bezorgd en enkel doorgegeven aan Sciensano. De luchthavenuitbater zelf heeft geen enkele inzage in de resultaten.

Kostprijs

Wie terugkeert uit een rode zone of zich moet laten testen in het kader van de contact tracing, en dus in beide gevallen een activatiecode heeft ontvangen voor een test, kan zich laten testen aan het RIZIV-tarief van 46,81 euro en hoeft niet te betalen voor een test. Dat gebeurt rechtstreeks tussen het RIZIV en het lab. Voor vrijwillige testen voor vertrekkende passagiers zonder activatiecode of voorschrift, zal de standaard PCR-test 67 euro kosten, voor een sneltest betaal je 135 euro.