07/08/2019- Toeristen uit een 50-tal landen, waaronder België, Nederland, alle andere EU-landen, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten, krijgen het komende half jaar een gratis visum als ze naar Sri Lanka reizen. Met deze maatregel hoopt de Sri Lankaanse regering het toerisme in het land weer een boost te geven. 

Het gastvrije Aziatische land werd begin dit jaar nog tot “toeristenbestemming nummer 1” uitgeroepen door Lonely Planet, maar na zware aanslagen door een islamitische terreurgroep begin april (waarbij ook buitenlandse doden vielen bij aanvallen op enkele luxehotels in hoofdstad Colombo) pasten veel landen hun reisadvies voor Sri Lanka aan. Toeristen bleven daardoor massaal weg en het aantal buitenlandse bezoekers zakte met 70%

Aangepast reisadvies
Twee maanden geleden werd door verschillende genomen maatregelen in het land het reisadvies van de Belgische én Nederlandse overheid voor Sri Lanka weer hersteld naar de toestand voor de aanslagen (waarbij waakzaamheid uiteraard aangeraden blijft) met een voorzichtig herstel van de toeristenaantallen tot gevolg. Maar het toerisme in Sri Lanka is nog lang niet terug op het oude niveau geraakt. Met het gratis visum hoopt Sri Lanka daar verandering in te brengen. Het is overigens niet de eerste maatregel die het land heeft genomen om de toeristische sector te ondersteunen. Zo moeten airlines die op Sri Lanka vliegen minder kosten betalen en mogen toeristische bedrijven hun leningen een jaar later terugbetalen. Ook pakken verschillende hotel-en excursieaanbieders uit met mooie kortingen.

Gratis ipv 31 Euro

Een toeristenvisum voor Sri Lanka kost normaal 31 Euro/35 Dollar. Nu is een bezoek aan het land dus kosteloos. Voorlopig duurt deze gratis visumperiode zo’n zes maanden.