04/02/2021- Het populaire Thaise vakantie-eiland Phuket wil vanaf oktober weer openen voor gevaccineerde toeristen. Voor reizigers die het coronavaccin dan al hebben gehad, zullen volgens het “Phuket First October”-plan geen extra maatregelen meer gelden.

Momenteel zijn alleen long term travellers toegelaten in Thailand. Concreet komt dat neer op reizigers die meer dan 2 weken in het land willen verblijven of het land willen doorkruisen want bij aankomst wacht hen eerste een strikte quarantaine van 14 dagen op een door de overheid gekozen locatie. Tijdens deze quarantaine worden de vakantiegangers getest op het coronavirus.

Maar als het aan Phuket ligt, is dat over een dik half jaar verleden tijd. Het eiland wil vóór 1 september 70% van de 400.000 geschatte inwoners vaccineren, wat tot groepsimmuniteit van de lokale bevolking zou moeten leiden. Vanaf dat moment wil het eiland ook weer toegang bieden aan toeristen die voor korte tijd naar Thailand afreizen en hun vaccinatie al achter de rug hebben. Zonder quarantaines bij aankomst dus.

 

“Langer wachten onmogelijk”

Het “Phuket First October”-plan moet wel nog door de Thaise regering worden goedgekeurd. Maar volgens de voorzitter van de Thaise toerismebureau, Bhummikitti Ruktaengam, President van de Phuket Tourist Association is dat enkel nog een uit te voeren formaliteit.

“Langer wachten, is onmogelijk”, meent  Ruktaengam. “Als we dit winterse hoogseizoen mislopen, missen we nog een jaar aan inkomen en dat gaat de Thaise toerismesector niet overleven.”

Toerisme is een belangrijke tak voor de Thaise economie, goed voor bijna 11% van het Thaise nationaal inkomen. In 2019 leverde de sector Thailand zo’n 64 miljard dollar op. Vorig jaar daalden die inkomsten tot zo’n 28 miljard dollar omwille van de Covidcrisis.

Phuket wil daarom zo snel mogelijk weer toeristen kunnen verwelkomen zonder quarantiane of andere ingrijpende restriciteis voor toeristen.