28/02/2022- De krokusvakantie is traditioneel de drukste wintersportperiode van het jaar. Touring Reisbijstand roept de skiërs en snowboarders dit jaar op tot extra waakzaamheid. Dit winterseizoen stierven immers al 26 reizigers in lawines.
De afwisselende weersomstandigheden met soms veel sneeuw en dan weer regen maakt het sneeuwdek onstabiel op heel wat hellingen. Dat komt door de grote temperatuurschommelingen met overdag tot 15° en ’s nachts vorst. Dit skiseizoen kwamen al 26 mensen om in lawines. Uiteraard worden de risico’s sterk gereduceerd wanneer men op de geopende en officiële pistes blijft. Door de informatie en voorbereidingen van het pistepersoneel loop je hier minder risico’s op lawines.
Meer dan 1000 tussenkomsten
Tijdens de krokusvakantie van het laatste coronavrije jaar 2019 kreeg Touring tot 3.300 oproepen die resulteerden in meer dan 1.000 tussenkomsten op het terrein en 105 repatriëringen. “Deze krokusvakantie verwachten we veel meer skiërs, omdat de meesten 2 jaar hebben moeten wachten omwille van de coronamaatregelen. De kans op onderlinge botsingen stijgt dus” aldus Touring.
Op de pistes zijn een goede uitrusting en het opvolgen van de pisteregels en infoborden de belangrijkste elementen om ongevallen te vermijden. “Hierbij blijven we het dragen van een skihelm (niet enkel voor kinderen) sterk aanraden, want dit voorkomt duidelijk bepaalde verwondingen bij ongevallen tussen wintersporters onderling of tegen obstakels. We kunnen de skihelm dus enkel aanbevelen en rekenen op het gezond verstand van de wintersporters. Het is in elk geval zo dat de kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de wintersport 60% lager ligt bij het gebruik van een skihelm (bron: www.eurosafe.eu.com). Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep.
Buiten piste
Touring vreest vooral het steeds stijgend aantal skiërs/snowboarders die onvoorbereid buiten de piste gaan. “Redenen daarvoor zijn de overbevolking op de gewone pistes, de avontuurlijke uitdaging en de verse, maagdelijke sneeuwhellingen. Toch loopt men hierbij (zeker in bepaalde periodes van het jaar) een enorm risico. Terwijl op de piste (meestal niet zichtbaar) heel wat veiligheidsaspecten en risico-inschatting van lawines bekeken wordt door het pistepersoneel is dit totaal afwezig buiten de afgebakende pistes.
“We raden alle wintersportliefhebbers die buiten piste gaan sterk aan om het nodige veiligheidsmateriaal mee te nemen. De overlevingskansen van lawineslachtoffers zijn grotendeels afhankelijk van de tijd die nodig is om hen terug te vinden en hun ademhalingswegen vrij te maken”.
Vermits lawines echte natuurfenomenen zijn blijft de risico-inschatting moeilijk, toch kan men een aantal regels in acht nemen:
• Ga nooit alleen buiten piste
• Zorg voor een ervaren gids en verwittig ter plaatse het skistation
• Neem steeds de nodige uitrusting mee : lawinepieper, sonde en schop, eventueel ABS rugzak
• Oefen vooraf met het lawinemateriaal (de overlevingskansen nemen sterk af met de tijd dat je bedolven zit)
• Let goed op de borden met waarschuwingen en/of andere signaleringen voor lawinegevaar.