12/07/2021- We kunnen weer naar Berlijn. Dankzij de dalende Coronagevallen en de steeds snellere vaccinaties, heeft de hippe stad haar beperkingen officieel versoepeld. Musea openen hun deuren, touroperators bieden rondleidingen aan en lekker eten kan opnieuw op terrasjes. Ook in 2021 werd Berlijn – met 25 restaurants met in totaal 32 Michelinsterren- trouwens bekroond als de gastronomische hoofdstad van Duitsland. Verder heeft de stad, ondanks de pandemie, een aantal belangrijke en fascinerende mijlpaalprojecten gerealiseerd het afgelopen jaar. Enkele hoogtepunten voor een post Covid citytrip om de stad te (her)ontdekken op een rij! 

1) High speed sightseeing dankzij nieuwe metrolijn

De U5-metrolijn in het hart van Berlijn heeft een nieuw traject dat de vele culturele attracties tussen Alexanderplatz en de Brandenburger Tor met elkaar verbindt. De drie nieuwe stations – Rotes Rathaus, Museumsinsel en Unter den Linden – liggen vlak bij een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals de Berliner Dom en het beroemde Staatsoper operahuis. De nieuwe metrolijn maakt sightseeing niet alleen nog eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat je naast toeristische trekpleisters ook de hidden gems langs de route kunt ontdekken.

 

2) Nieuwe luchthaven

In het zuidoosten van Berlijn opende de nieuwe internationale luchthaven van Berlijn (BER). Als modern knooppunt voor het luchtverkeer zal de luchthaven de stad in de toekomst verbinden met alle belangrijke luchthavenknooppunten van Europa. De luchthaven heeft een start capaciteit van ongeveer 40 miljoen passagiers per jaar.

3) Humboldt Forum: het nieuwe culturele centrum van Berlijn

Ook in het historische centrum van Berlijn is er beweging. Na een bouwtijd van meer dan zeven jaar, opent het nieuwe Humboldt Forum haar deuren als een van de toonaangevende culturele centra van Duitsland. Op een tentoonstellingsruimte van ongeveer 30.000 vierkante meter worden niet alleen de drie kernthema’s – de geschiedenis van de locatie, de gebroeders Humboldt en het kolonialisme – onderzocht, het Humboldt Forum wil ook een platform bieden voor dialoog en de uitwisseling van ideeën. Kortom, het centrum creëert een nieuw forum voor kunst, cultuur, wetenschap en onderwijs.
Herontdek wereldberoemde kunst in de Neue Nationalgalerie

Deze zomer heropent bovendien ook een van de belangrijkste kunstadressen van Berlijn, de Neue Nationalgalerie in het Kulturforum. Dit gerenommeerde museum van de wereldberoemde architect Mies van der Rohe vormt een architectonische aanvulling op het moderne stadscentrum rond de Potsdamer Platz. Je vindt er belangrijke kunst uit de 20e eeuw: van kubisme en surrealisme tot Amerikaanse colour field painting. Breng zelf een bezoekje en laat je onderdompelen in de fascinerende wereld van de grote kunstenaars van de 20e eeuw.

4) De gastronomische hoofdstad van Duitsland

Dankzij het creatieve culinaire aanbod, wordt Berlijn algemeen beschouwd als een van ‘s werelds meest populaire bestemmingen voor fijnproevers. Je vindt er gevestigde sterrenkoks maar ook culinaire nieuwkomers die experimenteren met avant-gardistische of net heel traditionele smaken. De culinaire trends staan garant voor een divers en inspirerend culinair avontuur. Op dit Berlijn telt 25 restaurants met in totaal 32 Michelinsterren. Geen wonder dus dat de restaurantgids Berlijn opnieuw heeft uitgeroepen tot de gastronomische hoofdstad van Duitsland in 2021.

5) Meer Berlijn

Wil je Berlijn ontdekken als een local? Ga dan op pad in de gevarieerde wijken van de 12 stadsdelen van Berlijn. Je vindt er architectonische en culturele pareltjes maar ook drie UNESCO Werelderfgoedlocaties. Om tussendoor op adem te komen, kun je terecht in een van de prachtige parken, tuinen, bossen, rivieren of meren van de stad. In geen enkele andere grote stad liggen groen en cultuur namelijk zo dicht bij elkaar als in Berlijn. Reis je met het gezin? Goed nieuws! Berlijn is een van de meest gezinsvriendelijke steden van Europa. De stad biedt meer dan 1.850 speelplaatsen. Verder vind je er de grootste trampolinehal van Duitsland, het modernste planetarium van Europa en de dierentuin met de meeste diersoorten ter wereld. Cultuurliefhebbers kunnen zich in de zomermaanden verheugen op een gevarieerd cultureel openluchtprogramma. Zo is er onder meer het Carnaval der Kulturen op 15 augustus, het Feest van het Licht van 3-12 september of de beroemde marathon van Berlijn van 25-26 september.

Bereikbaarheid

Reis je met de trein van Brussel naar Berlijn, dan hoef je maar een keer over te stappen in het hoofdstation van Keulen (Köln Hbf). Dankzij de hogesnelheidstrein leg je de trip van bijna 800 km in minder dan zeven uur af en arriveer je midden in het centrum van de Duitse metropool. Je hebt keuze uit een 13-tal verschillende vertrekuren. De eerste trein is om 6u24, de laatste trein is tussen 19u56 en 21u52, afhankelijk van je vertrekdag.

Nachttrein tussen Brussel en Berlijn op komst

Vanaf april 2022 komt er ook een nieuwe nachtelijke treinverbinding tussen Brussel en Berlijn dankzij de Belgische start-up Moonlight Express en het Nederlandse European Sleeper.

Met de auto rijd je in een 8-tal uur van Brussel naar Berlijn en met het vliegtuig ben je er in anderhalf uur. Vanaf Brussels Airport heb je keuze uit 1 à 2 vluchten per dag.

Handig om weten: sinds 20 juni hoef je bovendien geen PCR-test meer voor te leggen bij aankomst in Duitsland per trein of auto, alleen indien je met het vliegtuig reist.