25/09/2024- Een cruisevakantie is een unieke ervaring, maar voor first-time cruisers kan het soms wat overweldigend zijn. Er komt namelijk meer bij kijken dan enkel het boeken van een kamer op een schip. Hier zijn 10 belangrijkste dingen die je moet weten voordat je je eerste cruise maakt.

 

1. Kies de juiste cruise

Er zijn verschillende soorten cruises, variërend van luxe cruises tot familie- en avontuurlijke reizen. Van kleine schepen (100 personen) tot mega schepen (6000 passagiers). Denk allereerst goed na over de rederij, het schip, je route, interesses, en je budget dat je wil/kan spenderen. Wil je aan boord louter slapen, lekker eten en rustig ontspannen aan een zwembad of wil je ook glijbanen, schaatsbanen, klimmuren, karaokebars, shows, enz? Ben je op zoek naar cultuur in Europa of naar avontuur op exotischere bestemmingen? Cruise je in hoogseizoen of liever rustiger daarbuiten? Kortom: alles begint met de juiste selectie van het schip, datum en de bestemming. Verder moet je rekening houden met de duur van de reis. Voor beginners is een kortere cruise van 4 tot 7 dagen vaak een goede keuze om te zien of het cruisen je ligt. Maar wil je echt een uitgebreide ervaring, dan kan je ook zelfs maanden aan boord verblijven tijdens een wereldcruise.

 

2. kajuitaanbod

Een cruisechip heeft verschillende soorten kajuiten: van eenvoudige binnenkajuiten tot luxe suites met een balkon. Binnenkajuiten zijn het goedkoopst, maar hebben geen ramen, wat voor sommige reizigers misschien claustrofobisch kan aanvoelen. Buitenkajuiten bieden uitzicht op het water (hoewel er ook cruiseschepen zijn met buitenkajuiten met zicht op een soort “middenpromenade” van het schip), terwijl kajuiten met een balkon een privéruimte geven om even in de frisse lucht te ontspannen. Het loont om vooraf te bedenken hoeveel tijd je daadwerkelijk in je kajuit wil/zult doorbrengen en of een balkon voor jou een meerwaarde heeft.

 

3. Kledingvoorschriften

Op een cruise gelden er vaak verschillende kledingvoorschriften. Casual kleding is meestal overdag prima, maar bij de diners zijn er soms formele avonden waarbij deftigere kleding verwacht wordt. Informeer je op voorhand over het aantal formele avonden aan boord en welke kleding geschikt is voor specifieke evenementen en restaurants. Op verschillende schepen is het bv niet wenselijk om s’avonds in short te gaan eten. Vergeet ook niet om comfortabele kleding mee te nemen voor excursies aan land. En zijn er thema-avonden (bv een white night)? Dan weet je dat best voor vertrek zodat je daarvoor ook een gepaste outfit in je koffer kan steken.

 

4. Excursies 

Veel cruisereizigers kijken uit naar de excursies aan land. Deze kunnen variëren van stadswandelingen en museumbezoeken tot avontuurlijke activiteiten zoals snorkelen of zip-linen. Je kunt deze excursies via de rederij boeken (en die zijn vaak met uitstekende gidsen/begeleiders maar zelden echt goedkoop), maar ook zelf -al dan niet vooraf- regelen met een externe aanbieder ter plaatse kan. Let er wel op dat bij het boeken van externe excursies je zelf verantwoordelijk bent om op tijd terug te keren op het schip. Als je te laat bent (je zit bijvoorbeeld in een file), vertrekt het schip zonder pardon zonder jou.

 

Extra tip: Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke haven te verkennen, kan aan boord blijven ook een slimme keuze zijn. Terwijl de meeste passagiers aan land gaan, kun jij genieten van een rustiger schip met minder drukte bij de zwembaden, restaurants en andere faciliteiten. Overweeg dit zeker op drukbezochte haltes of wanneer de excursies je minder aanspreken.

 

5. Maaltijden en dranken

De meeste cruises bieden all-inclusive maaltijden, maar niet alle restaurants aan boord zijn steeds standaard in de prijs inbegrepen.

Op zowat alle cruiseschepen heb je bv een buffetrestaurant dat steeds gratis is én een à la carte standaardrestaurant waar je ook elke avond zonder bijbetalen terecht kan, maar voor echte specialiteitenrestaurants betaal je vaak nog een toeslag. Daarnaast zijn frisdranken, cocktails en wijnen zelden inbegrepen in de basisprijs. Overweeg daarom een drankenpakket als je regelmatig alcoholische of frisdranken wilt nuttigen. Tegenwoordig hebben de meeste rederijen verschillende pakketten in het aanbod.

En voor wie graag buiten eet, is het ook handig om te checken of dat op het cruiseschip van jouw keuze mogelijk is. Bij vele schepen kan je bv alleen s’middags rond het zwembad wel ergens buiten eten, maar niet buiten dineren.

 

6. Fooienbeleid

Fooien zijn een groot deel van de cruisecultuur. Vaak worden deze automatisch aan je boordrekening toegevoegd, meestal rond de 10 à 15 Euro per dag per persoon. Controleer of dit voor jouw cruise geldt en of je deze fooien bij het boeken kunt pre-betalen. Sommige rederijen laten je ook de fooi aanpassen of zelf geven aan de medewerkers die je het meest hebben geholpen.

 

7. Zeeziekte

Als je vatbaar bent voor zeeziekte, zijn er enkele zaken die je kunt doen om je comfort te vergroten. Vraag bij boeking bijvoorbeeld een hut in het midden van het schip en op een lager dek, waar de beweging het minst voelbaar is. Neem ook medicatie tegen reisziekte mee of gebruik eventueel polsbandjes die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Sommige cruiseschepen bieden ook gembertabletten aan, wat een natuurlijk middel is tegen misselijkheid.

Weet wel dat grote cruiseschepen zijn uitgerust met stabilatoren en dat de kans dat je echt zwaar misselijk wordt dan klein is.

 

8. Internet aan boord

Verwacht niet dat het internet op een cruiseschip even snel en stabiel is als thuis. Wifi op zee verloopt via satelieten en is trager en vaak prijzig. Veel cruiseschepen bieden wel internetpakketten aan, maar rekenen daar stevig voor door. De-connecteer je dus zoveel mogelijk wanneer het schip op zee is (en geniet van even onbereikbaar te zijn). Een alternatief is om tijdens stops in havens gebruik te maken van gratis Wi-Fi in cafés of restaurants aan land. Of op je eigen netwerk te surfen wanneer je voldoende langs de kustlijnen vaart en je bereik hebt. Let wel op dat er in bepaalde vaargebieden dan internationale roamingtarieven kunnen van toepassing zijn!

 

9. Veiligheid en formaliteiten aan boord

Hoewel ongelukken met cruiseschepen een zeldzaamheid blijven, is er bij het begin van elke cruise een verplichte veiligheidsoefening waarbij je leert wat je moet doen in geval van nood. Neem deze oefening serieus en leer je verzamelplaats en de routes goed kennen. Vergeet ook niet je paspoort en andere belangrijke documenten mee te nemen en deze goed te bewaren, want je hebt ze soms nodig bij het verlaten en betreden van het schip in buitenlandse havens.

 

10. Betalingen en uitgaven

Op de meeste cruiseschepen werkt alles met een cashless systeem. Je krijgt bij inscheping een cruisepas of -kaart waarmee je aan boord kunt betalen. Aan het einde van de reis krijg je de rekening gepresenteerd. Het is gemakkelijk om uitgaven uit het oog te verliezen, dus hou je kosten in de gaten via de app of de tv in je kajuit. Sommige uitgaven, zoals souvenirs en drankjes, kunnen snel oplopen.

Wil je de dag van je terugreis geen onverwachtse lange rij trotseren voor het betalen van je eindrekening aan de receptie van het schip? Reken dan de laatste avond van je cruise al af. Op verschillende schepen zijn er ook betaalterminals waarbij je 100% zelfstandig kan afrekenen.

 

Conclusie

Een cruise biedt een ontspannen manier om meerdere bestemmingen te verkennen zonder telkens van hotel te moeten wisselen. Door op voorhand goed onderzoek te doen en door rekening te houden met deze specifieke tips, kan je eerste cruise een onvergetelijke ervaring worden.

Heb je toch moeite met het zelf uitkiezen van een cruise? Verschillende reisagentschappen zijn gespecialiseerd in cruises en helpen je met plezier bij je keuze.

 

Foto’s @ Unsplash & Travel Like A Pro