11/05/2023- Griekenland gaat 287 stranden toegankelijk maken voor mensen die minder mobiel zijn, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten. Vanaf deze maand komen er, naast ondermeer houten vlonders, kleedruimtes en wc-hokjes, immers ook speciale stoelen op rails waar mensen zichzelf vanaf het strand in zee kunnen rijden.

Eenmaal in de zee kunnen ze zichzelf dan uit de stoel tillen om te zwemmen, om vervolgens in de stoel terug te keren naar het aanlegstation.

“De toegang tot de zee is een mensenrecht” aldus Vassilis Kikilias, Griekse minister van Toerisme bij de aankondiging van het project. “Mensen met een handicap of beperkte mobiliteit moeten de kans krijgen om deel te nemen aan strandactivtiteiten met familie en vrienden. Dat is goed voor hun fysieke en mentale gezondheid.” zo meent hij.

Omzeilen

Momenteel zouden al bijna 150 Griekse stranden uitgerust zijn met het zogenaamde Seatrac-systeem. Ook in Italië, Cyprus en Letland beschikken enkele stranden al over de speciale stoel. Met de stoel omzeilen de strandgangers dus het zand, dat een obstakel kan vormen voor mensen die een rolstoel, wandelstok of rollator gebruiken, of die slecht ter been zijn. Bovendien kunnen ze met het systeem onafhankelijk van de zee genieten, aangezien er geen extra handen nodig zijn. Seatrac ontstond immers uit een gesprek tussen Ignatios Fotiou, een luchtvaartingenieur, en een Griekse vriend die een rolstoel gebruikt en zei dat hij het niet prettig vond om als “een zak aardappelen” het water in gedragen te worden.

In 2022 hadden de apparaten al meer dan 40.000 gebruikers. Het project kost 15 miljoen Euro en wordt gefinancierd door zowel Griekenland als de Europese Unie.

Alle Griekse stranden uit het project kan je hier terugvinden.

(foto’s @ Seatrac)