20/03/2023- Vijf jaar na het verbod op het beklimmen van de Mount Everest voor solo-avonturiers heeft de Nepalese regering de beperking uitgebreid tot het hele land. Solo trekking is dus vanaf 1 april in heel Nepal verboden.

Nepal herbergt 8 van de hoogste bergen ter wereld, waaronder de ultieme Mount Everest, maar staat ook bekend om zijn prachtige landelijke trekkingsgebieden. Voortaan moeten reizigers die in afgelegen gebieden willen wandelen, een door de overheid erkende gids inhuren of zich bij een erkende groep aansluiten.

 

Zoek-en reddingsacties

Want hoewel de trekking-industrie één van de meest winstgevende sectoren van het land is, blijken de kosten voor zoek- en reddingsoperaties voor solo-wandelaars die verdwalen aanzienlijk te zijn opgelopen de laatste jaren. “Als je alleen reist, is er in geval van nood niemand om je te helpen,” vertelt Mani R. Lamichhane, directeur van de Nepal Tourism Board. “Het is prima als bezoekers alleen in de steden willen verblijven, maar in de afgelegen bergen en op het platteland is de infrastructuur daarvoor niet toereikend. Verschillende vermiste soloreizigers worden zelfs nooit teruggevonden”

Daarbovenop kampt Nepal de laatste jaren ook met (vaak buitenlandse) gidsen die geen vergunning hebben. Zij zouden enerzijds geen belastingen betalen en volgens Lamicchane ook jobs ontnemen van de Nepalezen zelf.

 

Toeristische explosie

De nieuwe maatregel gaat in op 1 april en is één van de vele maatregelen die het land moet nemen sinds de explosie aan toeristen, die al een tiental jaren aan de gang is.

Bekend zijn bijvoorbeeld ook de vele beelden van toeristen die in rij staan te wachten om de top van de Mount Everest te beklimmen. Over de afgelopen 70 jaar zijn daarbij trouwens al 311 mensen gestorven.