17/06/2021- Het EU COVID Certificaat, dat reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker moet maken, is sinds gisteren beschikbaar voor Belgische inwoners. Wanneer je zo’n certificaat krijgt, hoe je er exact aan komt & hoelang het certificaat geldt, vertelt Travel Like A Pro hieronder uitgebreid.

Het certificaat is gratis en bestaat in 2 versies, nl via een QR-code op je smartphone of via een document op papier dat je telefonisch kan aanvragen.

Opgelet: het certificaat wordt pas vanaf 1 juli overal in Europa erkend (nu al wel in sommige landen), maar “we lanceren het nu al zodat we twee weken kunnen proefdraaien en heel wat certificaten al tijdig kunnen uitgeven” aldus de Belgische overheid.

Wanneer krijg je een certificaat?

Een certificaat wordt afgeleverd in geval dat

1) je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. De meeste landen zullen echter alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie, dwz na 2 inspuitingen, tenzij je een J& J vaccinatie kreeg die maar 1 inspuiting vereist. Meestal hanteren landen ook een wachtperiode van een 2 tot 3-tal weken na de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu kan je nakijken welke regels er gelden per EU land.

Een vaccinatiecertificaat is zowieso 1 jaar geldig vanaf de dag na de volledige vaccinatie.

Belgen die in België gedomicilieerd zijn, een rijksregisternummer hebben en kunnen aantonen dat ze in het buitenland een erkend vaccin hebben gekregen, zullen dat ook in hun coronapas kunnen terugvinden.

2) wanneer je een negatieve PCR-test hebt afgelegd. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat laboratoria tijd nodig zullen hebben om de testen te verwerken en de resultaten in het systeem te registreren, zal het testcertificaat in de praktijk echter slechts 24 tot 48 uur geldig zijn.

Opgelet: enkel een negatieve PCR-test afgenomen in België zal in de app beschikbaar zijn. Het certificaat zal wel door alle landen gelezen kunnen worden, maar er zal geen negatieve PCR-test van een ander land in verschijnen. De systemen zijn immers niet op elkaar afgesteld. Als je een test aflegt elders in Europa, zal het land in kwestie jou wel de resultaten bezorgen in de vorm van een QR-code. Die resultaten zullen dan ook geldig zijn als je een grens overgaat, maar staan dus niet automatisch op je -in België uitgegeven- Coronacertificaat.

 

3) als je positief hebt getest op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je voldoende immuniteit hebt opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig, te rekenen vanaf het moment van de test.

Unieke QR code

Op het certificaat, dat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits), staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19 & een unieke QR-code.

 

Hoe een online of schriftelijk certificaat opvragen voor je reis?

Het coronacertificaat is opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel een identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen via het nummer 078/78.78.50. (In Brussel 02/214.19.19, Wallonië 071/31.34.93) Houd wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van de certificaten. De nummers zijn 24/7 bereikbaar voor het aanvragen van certificaten,

Kinderen

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen. Wel kunnen er per land/regio andere vereisten zijn voor kinderen en jongeren. Check daarom steeds de ReOpen EU-website voor afreis.