11/03/2022- Vanaf vandaag, 11 maart, zijn de nieuwe Belgische Covid-reisregels van kracht. Dit houdt enkele grote veranderingen in inzake het Passenger Locator Form (PLF) én inzake de test-en quarantaineverplichtingen bij terugkeer na een reis. 

PLF Formulier

Het PLF formulier moet niet meer standaard worden ingevuld, maar enkel nog bij terugkeer naar België door reizigers  wanneer ze (na een trip van meer dan 48u) rechtstreeks of onrechtsreeks vanuit een land BUITEN de Europese Unie of Schengenzone dat niet op de witte lijst staat, met de trein, bus, schip of vliegtuig naar België terugreizen. Het formulier moet dan binnen 6 maanden voor aankomst in België digitaal worden ingevuld en doorgezonden, ook als je volledig gevaccineerd bent.

Het officiële PLF-formulier vind je hier

 

Test-en quarantaineverplichting

Voor wie naar België (terug)reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting meer.

Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.

Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.

En er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).