19/04/2021- Reizen is vanaf vandaag- maandag 19 april 2021- niet langer verboden. Maar mag je dan overal wereldwijd naartoe? En hoe weet je welke kleurencode een bestemming heeft? Travel Like A Pro legt het je allemaal haarfijn uit.

Het is officieel: het reisverbod voor Belgische inwoners liep gisteren af op 18 april. Niet-essentiële reizen worden vanaf vandaag wel nog steeds afgeraden, maar zijn dus niet langer verboden. Wie terugkeert uit een rode zone moet wel – zoals voor het reisverbod- de standaard quarantaineprocedure volgen, met een verplichte test op dag 1 en dag 7. De politie zal hierop strenger controleren en krijgt hiervoor de nodige informatie aangereikt. De boete voor wie de testverplichting en/of quarantaine niet naleeft, is 250 euro.

Reizigers die terugkeren uit groene of oranje zones moeten niet standaard testen of in quarantaine.

Hoe weet je welke kleur een land/regio heeft?

Tot voor kort bepaalde elk Europees land eigenhandig welke kleurcode ze aan een bestemming gaf, maar dat is nu niet meer het geval. Het is het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) dat op basis van de gegevens en cijfers van elk Europees land bepaalt welke landen en regio’s groen, oranje of rood gekleurd worden. Elke week worden de kleurcodes herbekeken en op zondag telkens gepubliceerd. De codes gelden dan vanaf maandag. Verandert de kleurcode van een land/regio van groen/oranje naar rood? Dan is de nieuwe rode kleurcode geldig vanaf woensdag.

Een overzicht van die steeds actuele kleurencodes is te vinden op de website info-coronavirus.be.

 

Mag je wereldwijd reizen na het wegvallen van het reisverbod?

Ja, er wordt door de Belgische overheid na het wegvallen van het reisverbod geen onderscheid gemaakt tussen reizen binnen en buiten Europa. We mogen met andere woorden opnieuw wereldwijd reizen.

Wel dient rekening gehouden te worden met de inreisvoorwaarden van een bestemming. Sommige landen laten immers nog geen toeristen uit de EU toe (of specifieker: uit bepaalde Europese landen) of vereisen nog quarantaines bij aankomst in het land.

Ook de plaatselijke maatregelen van de bestemming moeten tijdens een verblijf steeds worden gerespecteerd. Wie naar Frankrijk of Spanje reist , moet zich bv aan de avondklok van de regio waar hij/zij verblijft houden. Ook zijn verplaatsingen tussen verschillende regio’s soms verboden.

De geldende maatregelen in elk land vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

 

Moet ik bij terugkeer weer een passenger locator form (PLF) invullen?

Het PLF formulier blijft behouden. Reizigers moeten aangeven waar ze verbleven, hoe lang ze op reis waren en wat ze er deden. Wie in groen of oranje gebied bleef, moet niet standaard in quarantaine, maar kan op basis van zijn/haar antwoorden toch wel nog de vraag krijgen om zich te laten testen of in quarantaine te plaatsen. Al is die kans uiterst klein.

Wie uit een rode zone komt, moet ook het formulier invullen én zich bij terugkeer in België standaard 7 dagen in quarantaine plaatsen. Op de eerste en de zevende dag moet er ook een PCR-test worden afgenomen. Pas als die allebei negatief zijn, mag je uit quarantaine.

 

Uitzondering: korte buitenlandse verblijven met auto  

Een uitzondering op de test-en quarantaineverplichtingen geldt voor korte verplaatsingen met de auto. Als je ergens minder dan 48 uur blijft, ook al is het een rode reiszone, hoef je dan geen PLF in te vullen en is test noch quarantaine verplicht.

“Als je met de boot, de trein of het vliegtuig reist, moet je het PLF-formulier dus sowieso invullen, ongeacht of je 3 uur of 3 maanden in het buitenland hebt gezeten“ verduidelijkt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing

Het PLF-formulier moet ook altijd 48 uur op voorhand worden ingevuld. Wel wordt er volgens Moykens gewerkt aan een systeem waarbij het vroeger kan, aangezien veel reizigers niet altijd toegang hebben tot wifi.

 

Geen quarantiane na zakenreizen (essentiële reizen)

Wie op zakenreis vertrekt, moet naast de Passenger Locator Form ook over het Business Travel Abroad-formulier (BTA) beschikken. Dat formulier wordt ingevuld door de werkgever en genereert een code. Die code moet je dan ingeven op jouw Passanger Locator Form. De overheid controleert vervolgens de gegevens op de twee documenten. Als het klopt, de periodes en de duur van de reis overeenkomen en de zelfevaluatie-tool aantoont dat je voorzichtig bent geweest, dan wordt het aanvaard als een professionele reis. In dat geval moet je niet in quarantaine bij aankomst in België en is een test niet verplicht, ook al kom je uit een rode zone.

Wel is er een momenteel een uitzondering voor enkele landen, omwille van de circulerende coriavarianten. Wie nu terugkomt van een zakenreis uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Latijns- en Midden-Amerika zal wel in quarantaine moeten en zal ook een test moeten laten afnemen op dag 1 en dag 7 na aankomst.

Het Business Travel Abroad-formulier (BTA)-document kan je vinden op de website van de FOD Economie of via info-coronavirus.be.

 

Ben je verzekerd bij vakanties naar rode reiszones? 

De meeste reisverzekeringen geven wel degelijk annulatie-en bijstandsdekking voor/in rode reiszones als er geen reisverbod meer geldt. Lees meer in ons artikel Reizen naar rode zones: wel of niet gedekt door je reisverzekering? – Travel Like A Pro