01/12/2020- Sinds 23 november gelden er nieuwe toelatingsvoorwaarden voor wie vanuit een hoogrisicozone (waaronder België en Nederland vallen) naar Spanje wil reizen. Wat moeten Belgen en Nederlanders dan precies kunnen voorleggen? We zetten het graag op een rijtje…

1 Een negatieve PCR test

Wie vanuit een hoogrisicozone afreist naar Spanje, moet sinds 23 november (en vanaf de leeftijd van 6 jaar) een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij aankomst in het land (zowel vasteland als alle eilanden die onder Spaans grondgebied vallen). De test mag niet langer dan 72 uur voor aankomst in Spanje zijn afgenomen.

De officiele PCR-testresultaten moeten op papier of digitaal in het Spaans of Engels kunnen worden voorgelegd.

2. Het digitale gezondheidsformulier

Alle mensen die vanuit andere landen naar Spanje reizen, ongeacht hun nationaliteit, leeftijd of andere overwegingen, moeten het digitale gezondheidsformulier invullen. Dit is terug te vinden op www.spth.gob.es Het formulier moet maximaal 48u voor vertrek worden doorgestuurd.

Na het verzenden van het ingevulde formulier (waarin gevraagd wordt naar je gezondheidstoestand-en reisgedrag gedurende de 14 dagen voor afreis) ontvang je een email met daarin een QR code. Deze kan je afprinten of opslaan op je smartphone en zal bij binnenkomst van Spanje worden gescand.

Er is ook een smartphone app met de naam SPTH te downloaden via Google Play en de IOS App Store waarbij je het formulier ook rechtsreeks via deze App kunt invullen.

Elk formulier is persoonlijk en niet overdraagbaar (dus 1 formulier per persoon) en wordt geassocieerd met een enkele reis.
3. Visuele-en temperatuurcheck
Bij aankomst in Spanje zal in luchthavens en zeehavens de temperatuur worden gescand van alle aankomende passagiers. Deze mag niet meer dan 37,5 graden bedragen. Ook wordt visueel gekeken of niemand zichtbare Covidsymptomen vertoont.

 

Wat bij een ontbrekende PCR-test?

Reizigers die geen negatieve PCR- test kunnen voorleggen, zullen op de luchthaven verplicht worden om- op eigen kosten- ter plaatse onmiddellijk een test te laten afnemen. Ook krijgt hij/zij een boete. Andere testen dan een PCR-test zijn ook niet toegestaan.

De kans is trouwens ook heel groot dat u zonder het nodige negatieve testdocument niet eens in Spanje geraakt. De meeste airlines controleren het document immers al voor u aan boord kan.