27/03/2023- Het Indonesische eiland Bali ziet het aantal verkeersovertredingen van buitenlandse toeristen en/of expats op scooters en motors al even toenemen. Maar dit seizoen loopt het de spuigaten uit. Daarom plant de gouverneur van Bali nog dit jaar verhuur van tweewielige motortuigen aan alle buitenlanders te verbieden.

Scooters en motors zijn populaire vervoersmiddelen voor toeristen in Bali. Ze geven hen de vrijheid het eiland op eigen tempo te verkennen en zich helemaal te mengen met de lokale bevolking. Maar Wayan Koster, gouverneur van Bali, heeft nu helemaal genoeg van buitenlanders zonder helm – en vaak enkel in zwembroek of short & bikini gekleed- die alle verkeersregels op hun scooter of motor negeren. Een instagramaccount met honderden voorbeelden van buitenlanders die de wet overtreden was onlangs de druppel die de emmer deed overlopen.
Hij wil daarom nog dit jaar een verhuurverbod invoeren. Dat maakte hij onlangs zelf bekend op een persconferentie. Zo zouden de toeristen enkel nog auto’s kunnen huren via erkende reisagentschappen, het liefst met een lokale chauffeur.

Het voorstel om de verhuur van scooters en motors te verbieden voor toeristen is weliswaar nog geen officieel wetsvoorstel want het is nog niet duidelijk hoe het plan in de realiteit kan gerealiseerd worden. Maar de gouverneur van Bali is naar eigen zeggen van plan om dit jaar nog het voorstel effectief in te voeren.

Op het voorstel kwam uiteraard al veel protest uit verschillende hoeken, niet het mist vanuit de toerismesector die – zeker in Azië- zwaar getroffen werd door de COVID-pandemie en nu nog steeds herstellende is.