29/08/2022- Zomer 2022 zal na twee crisisjaren de geschiedenis ingaan als het seizoen van de grote revival van de buitenlandse reizen. De vakantieplannen van veel Belgen konden eindelijk weer doorgaan. En opvallend: 2 op 3 Belgen boekte die reis bij TUI via een reisagent…

 

TUI, de grootste touroperator van het land, noteert tegenover zomer 2021 70% meer reizigers die een vliegvakantie boekten. Zeer tegengesteld aan de tendens in andere Europese markten boekte de Belg zijn reis echter zeer laat: vier op de tien boekingen voor de maanden juli en augustus werden pas gemaakt na 15 juni, en dit ondanks het belangrijke nadeel te moeten kiezen uit een schaarser geworden aanbod. Bovendien waren last minutepromoties op de populaire bestemmingen zeer schaars.

Op mooie last minutepromoties moest de reiziger dus zeker niet rekenen. Daardoor was het gemiddelde budget voor een last minutevliegvakantie dit jaar 26% hoger dan tijdens dezelfde periode in 2019: €1248 versus €987. De hoge temperaturen schrikten de reiziger echter duidelijk niet af want de topbestemmingen Spanje, Griekenland en Turkije beleefden weer een topseizoen. Ook autovakanties kenden volgens TUI een uitstekend seizoen.

 

Autovakanties

De touroperator noteert 38% meer autoreizigers dan vorige zomer. Frankrijk blijft daarbij het onbetwiste topland met 35% van de boekingen. Oostenrijk volgt met 20% (met topregio Tirol) en daarna Spanje met 18%. Net als bij de vliegvakanties waren ook de bestemmingen voor autovakanties veel sneller volgeboekt dan gewoonlijk en waren er nauwelijks last minutekortingen. Ook hier ligt het gemiddelde budget per persoon dus hoger: €542 per persoon tegenover €446 in 2019.

 

Reisbureau nog lang niet uitgespeeld

Opvallend: hoewel de reiziger steeds beter zijn weg vindt online, werd de trend van de voorbije twee jaar waarbij de reisagent veel vaker optrad als tussenpersoon met kennis en ervaring, ook deze zomer weer bevestigd. Maar liefst 2 op de 3 reizigers (65%°) boekten volgens de officiële TUI cijfers deze zomer hun TUI zomervakantie via een erkend reisagentschap of reisagent. De reiskantoren bevestigen daarmee dus nog steeds hun meerwaarde voor reizigers en zijn nog lang niet uitgespeeld.

 

Foto@TUI