12/04/2023- Deze paasvakantieweek is het lekker druk op de skipistes, ook in Italië. Maar wist je dat alle skiërs en snowboarders in Italië verplicht een bewijs van aansprakelijkheidsverzekering op zak moeten hebben vooraleer ze de latten/snowboard mogen aanbinden? 

Sinds 1 januari 2022 moet elke skiër of snowboarder, ongeacht uit welk land hij/zij komt,  een aansprakelijkheidsverzekering hebben én is/hij verplicht om die polis altijd op zak hebben op de Italiaanse pistes. Zo niet, dan riskeert hij/zij een boete tot 150 euro én de intrekking van de skipas. De verzekering dient voor wanneer de skiër of snowboarder een ongeval op de piste veroorzaakt en er derde gekwetsten zijn.

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering kan ter plaatse, samen met de skipas, worden afgesloten voor 3 à 5 Euro per dag. Ook reisorganisaties die skipassen aanbieden, kunnen u de verzekering vaak daarbij bezorgen. 3 à 5 Euro lijkt weinig, maar als u met een volledig gezin een week gaat skiën, moet je daar wel rekening mee houden in het vakantiebudget.

 

Familiale verzekering

Hebt u echter al een algemene familiale verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid Gezin)? Dan is die in vele gevallen ook geldig in het buitenland. Als u dat even nacheckt en het attest (op tijd) bij de maatschappij opvraagt en meeneemt op wintersport naar Italië, dan hoeft u geen aparte aansprakelijkheidsverzekering meer af te sluiten.

Opgelet: elke gezinslid moet een attest op zak hebben. Vraag dus best meerdere kopieën van het attest aan. Zorg er ook voor dat het attest in het Engels is opgesteld, zodat het internationaal bruikbaar is. En neemt u een vriendje van zoon of dochter mee, dan moet die ook een attest van haar eigen familiale verzekering meenemen.

Een familiale verzekering of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de letselschade en materiële schade die jij of een verzekerd gezinslid (per ongeluk) in je privéleven toebrengt aan anderen. Dus ook wanneer je tijdens een afdaling iets te enthousiast tegen een onervaren skiër terechtkomt en het slachtoffer met letsels naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd. Een familiale verzekering komt echter niet tussen voor eigen medische kosten, daarvoor sluit je best een reisbijstandsverzekering af.

 

Reisbijstandsverzekering

Heb je al een reisbijstandsverzekering? Check dan of aansprakelijkheid voor schade die je op wintersport toebrengt aan anderen hierin al niet gedekt is. In dat geval word je met die verzekering in principe ook toegelaten op de Italiaanse sneeuwpistes. Opgelet: sommige reisverzekeringen dekken dus alleen uw eigen medische kosten.