Egypte is opnieuw in trek als vakantieland bij de Belgische vakantieganger. Niet alleen scoorde het land van de farao’s goed afgelopen herfstvakantie, maar ook voor de aankomende kerstvakantie én zelfs zomer 2018 lopen de boekingen vlot binnen.
Toegegeven: een overrompeling van toeristen is het in Egypte momenteel nog niet, zo kon onze redactie onlangs zelf vaststellen. Nog niet alle cruiseschepen op de Nijl varen effectief uit & op de toeristische sites kan je nog rondlopen zonder overal lange wachtrijen te trotseren. Maar dat het toerisme wel op de terugweg is, is duidelijk te merken.
Boekingen bij TUI en Thomas Cook
Dat blijkt ook duidelijk uit de cijfers van de grootste Belgische touroperatorsgroepen, nl TUI en Thomas Cook. Bij TUI Belgium (dat met eigen airline TUIfly zelf weer vanuit Brussel naar Egypte vliegt) lagen de boekingen voor Egypte afgelopen herfvakantie 50% hoger dan vorig jaar. Voor de kerstvakantie heeft het land zelfs al een boekingsvoorsprong van 60% en daarmee staat het, na Spanje, de Dominicaanse Republiek en Mexico, op de 4de plaats wat de populairste kerstvakantiebestemming betreft. Bij Thomas Cook/Neckermann (die haar klanten met met Brussels Airlines vervoert) staat Egypte op twee dit winterseizoen. Het land moet bij deze TO enkel de duimen leggen voor Spanje en wint steeds meer terrein op de nummer 3, Marokko.
Ook voor de aankomende zomer worden bij beide reisorganisaties al een derde tot 50% meer boekingen genoteerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Zon gegarandeerd
De reden waarom vakantiegangers terugkeren naar Egypte is duidelijk: het land biedt met 3000 zonuren per jaar zonzekerheid en is niet al te ver vliegen. Bovendien bieden de hotels er een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Naast “pure zon, zee, strand” motieven, lokt het land heel wat cultuurliefhebbers dankzij zijn cultuurschatten uit het verre verleden: van de sfinx en de piramides van Gizeh tot aan de archeologische sites rondom Luxor.
Heropleving sinds 2015
2015 was een rampjaar voor het toerisme naar Egypte. Politieke onrust hield toeristen al sinds 2011 op een afstand en na een aanslag op een Russisch vliegtuig in oktober van dat jaar, bleef iedereen weg. Ook zowat alle Belgische reisaanbieders schrapten hun reizen naar Egypte volledig. Beetje bij beetje kwamen de populaire Egyptische vakantieregio’s zoals Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee echter weer in het aanbod nadat het officiële reisadvies van het Belgisch Ministerie voor Buitenlandse Zaken weer in positieve zin werd aangepast. Ook na een recente aanslag in een moskee van het land blijft dat advies trouwens gehandhaafd. Egypte is immers twee keer zo groot als België en de aanslag gebeurde in het noorden van de Sinaï, een gebied ver van de toeristische centra dat zowieso nog een negatief reisadvies kent en dus niet aan toeristen wordt aangeboden.