10/07/2023- Zes keer per week vliegt Brussels Airlines momenteel tussen Brussel en het Deense Billund. De vlucht brengt je niet alleen in een oogwenk naar het hart van Jutland, maar ook naar het Legoland Billund Resort, een samenwerking tussen het bekende Legoland en zijn toeristische partners in de omgeving van Billund. Om de nieuwe vlucht en het Legoland Billund Resort zelf te ervaren, nam TUI vorige maand 45 reisprofessionals mee naar Denemarken. Op het programma uiteraard Legoland, maar ook zoveel meer! 

Na een vlotte vlucht checken de reisagenten in bij Lalandia: een uitgestrekt bungalowpark met het grootste tropische zwemparadijs van Denemarken en verschillende overdekte activiteiten, zoals een bowlingbaan en Monky Tonky Land, een jungle gym voor kinderen. Gasten van Lalandia logeren in hun eigen bungalow in een rustige, groene omgeving met Legoland op wandelafstand. Een win-win situatie, want door hier te logeren kunnen gasten het kleurrijke Legoland combineren met een verblijf in een rustige, huiselijke omgeving.

 

Nadat ze hun bungalow bezocht hebben, wandelen de reisagenten naar het Hotel Legoland voor een eerste kennismaking met het Legoland Billund Resort. In de conferentiezaal neemt Thomas Bruhn, Senior Sales Manager bij LEGOLAND Billund Resort, het woord: “Legoland Billund Resort bundelt verschillende grote spelers in de regio van Billund. Gasten die in het Legoland Billund Resort verblijven, ontvangen een gratis Be Happy Pass. In de Be Happy Pass vinden de gasten 18 activiteiten in de omgeving. Sommige activiteiten bieden een korting aan op vertoon van de Be Happy Pass, en op elke activiteit kan je een mooie badge krijgen om in je pass te kleven.”

 

“Billund Airport ligt nauwelijks een paar kilometer van Legoland, Lalandia en verschillende andere partners van Legoland Billund Resort,” vervolgt Henriette Lauritsen, Tourism & Trade Manager bij Billund Airport. “Met de nieuwe rechtstreekse vlucht van Brussels Airport naar Billund Airport wordt het voor Belgische gasten nog gemakkelijker om Legoland Billund Resort te ontdekken.” Iets wat de reisagenten deze week zelf mogen ervaren.

 

Te voet door het Legoland Billund Resort

Het hart van het Legoland Billund Resort wordt gevormd door Legoland en zijn hotels Legoland Castle Hotel en Hotel Legoland, Lego House, Lalandia en Wow Park. Allemaal liggen ze op wandelafstand van elkaar, waardoor gasten dagenlang kunnen genieten van de meest uiteenlopende activiteiten zonder dat ze zich met de auto hoeven te verplaatsen.
De groep reisagenten krijgt de kans om het Legoland Castle Hotel en Hotel Legoland te bezoeken. De met miljoenen legoblokjes versierde kamers vallen in de smaak. “Ideaal voor een gezin met jonge kinderen,” klinkt het bij de reisagenten. “Vooral de kamers van het Hotel Legoland die uitkijken op Legoland zijn erg mooi.”

 

Toch is het vooral het Lego House dat in de smaak valt. Het interactieve museum biedt iets voor legofanatici van alle leeftijden. De reisagenten bewonderen de intrinsieke bouwsels van experts en fans, bouwen legofiguurtjes naar hun eigen gelijkenis en ontdekken dat je meer dan 900.000 verschillende combinaties kan maken met slechts zes legoblokken van 2×8.

 

Deugniet

Het bezoek aan Wow Park haalt dan weer de deugniet in de reisagenten naar boven. Founders en broers Jacob en Aage Hindhede willen met Wow Park kinderen stimuleren weer kind te zijn door buiten te spelen, in bomen te klimmen en lekker smerig te worden. “En kinderen vinden het geweldig wanneer hun ouders gewoon meedoen,” zegt Aage Hindhede. Het enthousiasme van de man is aanstekelijk, en wanneer hij voordoet hoe je aan een touw door de bomen slingert, kunnen de reisagenten niet achterblijven. Ze slingeren aan touwen, springen op de enorme trampolines en glijden langs metershoge glijbanen naar beneden. Het bos davert van het gelach en gejoel. Dat is het effect van Wow Park.

 

De oostkust van Jutland en de Kleine Belt

Met de bus reizen de reisagenten comfortabel naar het oosten van Jutland om meer partners van Legoland Billund Resort te bezoeken. Op nauwelijks een half uur rijden van Billund ontdekken ze Givskud Zoo, waar ze deelnemen aan een safari. Givskud Zoo is een lid van de EAZA, dat behoud van bedreigde diersoorten ondersteunt met behulp van wetenschappelijk onderzoek en kweekprogramma’s die streven naar het uitzetten van dieren in het wild. “Goed om te weten dat je met je bezoek niet alleen plezier maakt, maar ook het behoud van deze diersoorten ondersteunt.”

 

Van Givskud reist de groep door naar Middelfart, aan de Kleine Belt, de zeestraat tussen Jutland en het eiland Funen. Naast een bezoek aan het Hotel Comwell Middelfart en het Hotel Comwell Kolding, neemt de groep deel aan avontuurlijk plezier op en aan het water. Aan boord van een oude zeilboot maken ze een tocht over de Kleine Belt, waar ze niet alleen genieten van prachtige uitzichten, maar ook van de speelse bruinvissen, ’s werelds kleinste tandwalvis, die zo nu en dan opduiken. En terwijl een klein deel van de groep het Koldinghus, een Deens koninklijk kasteel, ontdekt, beklimt het andere deel de oude Gamle Lillebæltsbroe, of de Kleine Belt Brug. Vanop de bogen, bijna 60 meter boven de fjord, heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Weer hebben de reisagenten geluk, en zien ze de speelse bruinvissen in de golven.

Maar ook wie minder avontuurlijk is aangelegd, vindt wat te doen in deze regio. In het dorp Jelling ontdek je de woonplaats van Deense koningen Gorm en Harald Blåtand. Het prachtige Kongernes Jelling museum vertelt het verhaal van de koningen, hun levenswijze en invloed op Denemarken.

In Christiansfeld ontdek je dan weer geschiedenis uit een heel ander tijdperk: het dorp werd in de 18e eeuw gesticht door de Moravische kerk. Het resultaat is een prachtig historisch centrum dat barst van de interessante verhalen.

 

De westkust van Jutland

Een bezoek aan Legoland Billund Resort is, zeker voor gezinnen met jonge kinderen, reden genoeg om naar Denemarken af te reizen. Maar wie Legoland wil combineren met een bezoek aan Jutland, vindt ook heel wat te doen buiten het Legoland Billund Resort. De reisagenten nemen wederom de bus naar het zuidwesten van Jutland voor een bezoek aan het Enjoy Resort Rømø op het gelijknamige eiland, en een voorsmaakje van de activiteiten die je in de omgeving kan doen.

Aan de kust van Rømø krijgen de reisagenten de kans om te blokarten. Op een lage driewieler met een zeil scheuren ze op windkracht over het weidse strand. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, want af en toe neemt iemand de bocht te kort waardoor de blokart omkantelt. Maar dat drukt de pret niet. Integendeel. “Dit is fantastisch,” klinkt het bij de verwaaide, zanderige reisagenten. “Echt fantastisch.”

 

 

Minstens even interessant, maar van een totaal ander kaliber, is het bezoek aan het Ribe VikingeCenter. Op het uitgestrekte domein, dat wat weg heeft van ons eigen Bokrijk, leven vrijwilligers elke zomer net zoals de Vikingen dat deden. Gekleed in een traditionele jurk en met een mand aan de arm leidt een van de bewoonsters de groep door de huizen en de kerk. Andere bewoners tonen hoe ze jagen met roofvogels, wapens en werktuigen smeden en zelfs hoe ze het interieur van de kerk beschilderen.

 

Na het bezoek van het VikingeCenter trekt de groep reisagenten de stad Ribe in. Met de kennis die ze opdeden in het VikingeCenter, bekijken ze de oudste stad van Denemarken met heel andere ogen. De prachtige gebouwen en de immense kerk zijn stille getuigen van vervlogen tijden. Een rondleiding met de Night’s Watch maakt die geschiedenis nog levendiger. Het diner in Hotel Dagmar, het oudste hotel van Denemarken, eveneens.In het dorp Skærbæk, niet ver van Ribe, staat de Marsk Tower: een spiraalvormige metalen toren van 25 meter hoog. Wie de toren beklimt, wordt beloond met een prachtig uitzicht over het platteland, de Noordzee en het eiland Rømø. Beklim de toren vooral bij zonsondergang en bewonder de prachtige gouden gloed over het landschap.

 

 

Denemarken in opmars

Door de rechtstreekse SN-vlucht van Brussel naar Billund biedt TUI zijn klanten een gemakkelijke en snelle verbinding tussen België en Denemarken. “De meeste mensen die Denemarken reizen, bezoeken enkel Kopenhagen,” aldus Wendy Feys, TUI Product Manager.  “Maar Denemarken is een groot land dat veel te bieden heeft naast Kopenhagen.” Een terechte opmerking.

“We merken wel dat Denemarken in opmars is bij onze klanten,” zegt David Vermeulen, Product Promotion Manager Overland Holidays & Camp; City Breaks bij TUI. “De steeds warmer wordende zomers spelen zeker mee in het kiezen van meer noordelijke en koelere bestemmingen, maar eveneens merken we dat mensen op zoek gaan naar nieuwe bestemmingen die eenvoudig en snel te bereiken zijn, met behulp van rechtstreekse vluchten of met de auto.”
Dat steeds meer Belgen Denemarken in hun hart sluiten, is goed nieuws voor zowel TUI Belgium als Visit Denemarken. En het is vooral terecht, want Denemarken is, simpelweg gezegd, prachtig.

 

Nog een laatste keer spelen en dan naar huis

Wie hard werkt, mag zich ontspannen. Na een hele week vol bezoeken en inspecties, krijgen de reisagenten de kans om Legoland op eigen tempo te bezoeken. Terwijl de ene door de prachtige miniaturen van Legoblokken dwaalt, staat de ander in rij om een van de rollercoasters of wateractiviteiten te testen. Legoland is niet zo groot, maar er is genoeg te zien om een hele dag zoet te blijven. En wie daarna nog geen zin heeft om afscheid te nemen van al die Lego, vindt in de Legoshop vast wel iets moois om mee naar huis te nemen. Wanneer de reisagenten moe maar voldaan verzamelen in de luchthaven van Billund, rinkelen er Legoblokjes in meer dan één rugzak. (LW)

 

Alle foto’s van de trip zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Travel Express Benelux