Nadat orkaan Irma in september 2017 een allesverwoestend spoor naliet op Sint Maarten, is het Caraïbisch eiland weer klaar voor toerisme, laat de Dienst Toerisme weten. Nog geen jaar later zijn er immers al meer dan één derde van alle hotelkamers weer beschikbaar en alle 37 stranden opgeruimd. Ook airlines voeren het aantal vluchten naar Sint Maarten weer op.

“St. Maarten is weer klaar voor het toerisme. Nog niet op de manier als voor orkaan Irma, maar het eiland is opgeruimd en werkt hard aan de wederopbouw” aldus de toeristische dienst van het eiland. Sinds Irma op 6 september van vorig jaar zowat het hele eiland plat gooide en een ware ravage naliet, doen hoteleigenaars er alles voor om hun hotel weer operationeel te krijgen. Sommige hotels moesten gewoonweg van nul weer worden opgebouwd, maar de inspanningen lonen. Na het tweede kwartaal van 2018 is immers 34% van de hotelkamers weer beschikbaar., goed voor 1309 kamers. En elke maand komen er daar nog bij.

Internationale hotels heropenen

33 Hotels op het eiland ontvangen intussen alweer gasten.

Onlangs is bijvoorbeeld het gekende Divi Little Bay Resort weer geopend. Kamers werden duurzaam en luxe heringericht, het Seabreeze Restaurant en Fort Amsterdam Café kregen een gloednieuwe menukaart en de Seabreeze-pool is opgeknapt.

 

 

Ook bij Sonesta Resorts wordt hard gewerkt. Het all-inclusive, adults-only Sonesta Ocean Point Resort en het gezinsvriendelijke Sonesta Maho Beach Resort, Casino & Spa hebben hun heropening gepland op respectievelijk 15 november 2018 en 1 februari 2019. Door een samenwerking tussen de toeristische dienst van het eiland, Sonesta en Koncept Events, een internationaal bureau voor bedrijfsevenementen en brand marketing, is Sonesta Ocean Point in april 2019 trouwens al vijf dagen volgeboekt.

 

Vluchten vanuit Amsterdam en Parijs

Vanuit Amsterdam naar Sint Maarten zijn er momenteel alweer twee vluchten per week met KLM, op vrijdag en zondag. Op de heenweg is dit een rechtstreekse vlucht en terug gaat de route via Curaçao. Daar komt vanaf eind oktober een derde vlucht bij op dinsdag. Sinds januari 2018 is er op woensdag ook weer een rechtstreekse vlucht met Air France vanaf Parijs. Vanaf juni komt daar een tweede vlucht bij op zaterdag. Vanaf november zijn er weer dagelijks vluchten naar St. Maarten zowel met KLM als Air France. De tijdelijke aankomst- en vertrekhal op Princess Juliana International Airport werken naar behoren. Het vliegveld ontvangt nu zo’n 20 vliegtuigen per dag. Tot april 2018 ontving St. Maarten zeker 12.000 passagiers per week.

 

Wat valt er nu weer te beleven?

St. Maarten staat bekend om haar 37 parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Waar je ook bent op het eiland, je kunt bijna overal wel een glimp opvangen van het water en de prachtige kleuren van de zee. Alle stranden op St. Maarten zijn bovendien weer schoon en veilig verklaard door de St. Maarten Nature Foundation.

Een van de bekendste stranden op St. Maarten is Maho Beach. Dit bijzondere strand ligt aan het begin van de landingsbaan van het vliegveld. Strandgasten kunnen hier genieten van een indrukwekkend spektakel. Vliegtuigen vliegen laag over het strand, waardoor het lijkt alsof je de vliegtuigen kunt aanraken.

 

Maar er valt intussen alweer veel meer te beleven dan stranden alleen! Zo kan je op Sint Maarten de steilste zipline ter wereld  ervaren in Rainforest Adventure Park dat onlangs werd geopend. Of neem deel aan een rondleiding in Toppers Rhum Distillery en proef verschillende smaken rum. Natuurliefhebbers kunnen van een schitterend uitzicht genieten terwijl ze langs de kust naar de ‘Natural Pool’ wandelen. Fijne restaurantjes waar je een portie malse ribs of gegrilde vis kan eten vind je in hoofdstad Philipsburg en overal op de rest va het eiland. Net als vele winkels. En wie daarna nog graag een stapje in de wereld zet, kan het nachtleven ontdekken in een van de vele bars aan de Simpson Bay strip.

Kortom: “Wie mee wil werken aan de verdere opbouw van het eiland, komt er op vakantie” aldus de toeristische dienst. “En dat is echt geen straf!”