23/02/2020- Hoe een klein eiland toch heel groots kan zijn? Daar weet Malta alles over want ook in 2020 kreeg de bestemming talloze prijzen en awards. Zo werden de huizen in het stadje Birgu verkozen tot de mooiste huizen ter wereld en volgens Condé Nast is Valletta de vijfde beste stad ter wereld. Een extra reden waarom het eiland een plek op je bucketlist verdient.

Een verborgen juweel, zo wordt Malta al eens genoemd. Helemaal terecht, want dankzij een roemrijke geschiedenis ligt het landschap bedekt met schitterende steden en monumenten. Neem daar de uitgestrekte natuur, het lekkere eten, het mediterraans klimaat en de uitbundige gastvrijheid bij en je weet meteen waarom Malta alle harten verovert. De archipel sleept jaar na jaar dan ook heel wat prijzen in de wacht. Wat er zoal in de smaak valt? Alvast deze 5 punten:

 

  1. Mooie steden

Het internationale lezerspubliek van Condé Nast Traveller zet Malta bovenaan z’n bucketlist. Tijdens de Readers’ Choice Awards 2020 veroverde Valletta een plek in de top 5 van de beste kleine steden wereldwijd. De Maltese hoofdstad behoort tot het Unesco Werelderfgoed en werd opgericht door de ridderorde van Sint Jan. Wie door de stad struint, proeft van deze rijke historie, het bruisende nachtleven en de gastronomische keuken.
Birgu, dat tegenover Valletta aan de haven ligt, scheert eveneens hoge toppen. De populaire designwebsite Homedit oordeelt dat ’s werelds mooiste huizen hier te vinden zijn. Via een lezersenquête haalde de stad maar liefst 79% van alle stemmen binnen. Leuk weetje: Gent stond op nummer 4 met 70% van de stemmen.

 

2. Goede (luxe)hotels

Achter de gevels van de tot de verbeelding sprekende palazzo’s duiken steeds meer luxueuze hotels op. De moderne kamers met authentieke elementen overtreffen je stoutste dromen en zijn tegenwoordig helemaal in. World Travel Awards ging op zoek naar het beste boetiekhotel van 2020 en koos er AX Rosselli uit. In dit knappe 17e-eeuwse gebouw belanden zelfs fijnproevers in de zevende hemel dankzij het restaurant Under Grain, waar een prestigieuze Michelinster op de kaart prijkt.
Ook de leden van Preferred Hotels & Resorts zakken graag naar Malta af. In Valletta kenden ze Grand Hotel Excelsior een 2020 Members’ Choice Award toe als een van dé tophotels van Europa. Daarmee beschouwen ze dit 5-sterren hotel als één van de beste op de internationale scène.

 

3. Reizen kan het hele jaar door

Tijdens de zomer is het zalig zonnen onder de zuiderse zon. Maar zelfs ‘s winters is Malta een geweldige bestemming. Het gerenommeerde Condé Nast Traveller riep het eiland uit tot één van de beste plekken in Europa om van de winterzon te genieten. De hele winter schommelt het kwik er rond 11 à 17°C. Om nog maar te zwijgen over het absurde aantal zonnige dagen per jaar… Voor de nieuwsgierigen onder ons: het zijn er gemiddeld 300.

 

 

4. Bekroonde erfgoedsites

Hadden we al gezegd dat Malta over een geweldig arsenaal aan monumenten en erfgoedsites beschikt? Jarenlang vormde het eiland het strijdtoneel van vele oorlogen en vochten volkeren vanuit verschillende continenten er om de macht. Uit dat verleden bleven onder andere Fort Sint-Angelo en Fort Sint-Elmo bewaard. Deze bouwwerken streken elk een Travellers’ Choice Award 2020 van Tripadvisor op. Net als de 5000 jaar oude tempels van Ħaġar Qim en Ġgantija, het Ħal Saflieni Hypogeum, de catacomben van St Paul’s Cathedral, het Nationaal Oorlogsmuseum, het Nationaal Museum voor Archeologie, Palace Armoury in Valletta en de windmolen Ta’ Kola

 

5. Een duik in de natuur

Met z’n grotten, kliffen en natuuroases verbaast het landschap van Malta je elke keer opnieuw. Maar ook onder water ligt een adembenemende wereld verscholen. Veel toeristen wagen zich aan een duik. In het helderblauwe water bewonderen ze koralen, grotten en zelfs scheepswrakken. In de duikcentra kan je terecht voor lessen en brevetten. Extra troef: je wordt er erg gastvrij onthaald. Dat bewijzen de Travel & Hospitality Awards 2021. Hun gouden medaille ging naar Waterworld Watersports en Diving Malta.