08/03/2023- Brussels Airlines houdt duidelijk van tradities op Internationale Vrouwendag want opnieuw steeg er dit jaar vandaag (8 maart) een Airbus A319 op met een volledige vrouwelijke cockpit crew. Bij de airline blijkt trouwens 1 op 10 piloten een vrouw. En dat is gevoelig meer dan bij andere airlines…

Een Airbus A319 van Brussels Airlines is vanochtend met twee vrouwelijke pilotes in de cockpit van Brussels Airport naar Marseille gevlogen. Opvallend: ook een volledig vrouwelijk team van bagage-afhandelaar Alyzia zorgde voor de bagage en ook het instappen van de passagiers werd verzorgd door een volledig vrouwelijk team van Brussels Airlines. Het cabinepersoneel bestond uit 3 dames, maar symbolisch reisde er ook één mannelijk crewlid mee.

Met deze symbolische vlucht op Internationale Vrouwendag wil de Belgische airline immers het belang van gendergelijkheid en inclusiviteit benadrukken.

Gendergelijkheid en inclusie

“De afgelopen jaren heeft Brussels Airlines gewerkt aan meer gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen, een ambitie die we ook sterk uitdragen”, aldus Cedric Vanasbroeck, Diversity & Inclusion Manager bij Brussels Airlines. “Maar ook inclusie in bredere zin staat hoog op onze agenda. Iedereen is welkom in ons ruimdenkend en multicultureel bedrijf, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, religie en seksuele geaardheid.”

Ruim de helft (53%) van het personeel bij Brussels Airlines is vandaag vrouwelijk. “Al is er over alle afdelingen heen nog ruimte voor meer evenwicht” zo stelt de airline zelf vast. “Wanneer we het cabinepersoneel en de airport passenger services-medewerkers (respectievelijk 72% en 75%) buiten beschouwing laten, ligt het aantal vrouwelijke medewerkers dan ook lager.

 

Dubbel zoveel vrouwelijke piloten

Maar dan nog behoort Brussels Airlines tot de koplopers in de luchtvaart. Zo is voorlopig één op de tien piloten bij de luchtvaartmaatschappij vrouwelijk, wat bijna dubbel zoveel is als doorgaans in de luchtvaart (5 tot 6%). Ook voor managementfuncties ligt het percentage vrouwen met 35% hoger dan het gemiddelde en ruim boven de doelstellingen voor gendergelijkheid voor leidinggevende functies zoals gedefinieerd door IATA (International Air Transport Association). Er is ook een sterke vrouwelijke vertegenwoordiging in de commerciële afdeling (56%) en in de Back Office-activiteiten (47%)” zo klinkt het.

In minder voor de hand liggende domeinen zoals IT en de technische functies bij Maintenance & Engineering blijft de uitdaging om vrouwen aan boord te krijgen groot: bij Maintenance is slechts 5% vrouw, terwijl bij IT 34% vrouw is.

 

Foto’s @ Brussels Airlines