28/02/2023- Met een internationaal paspoort kan je de wereld verkennen. Maar toch is niet elk paspoort gelijk. De paspoorten van bepaalde landen blijken immers een stuk sterker dan anderen, want ze geven je de vrijheid om naar meer landen te reizen zonder een bijkomend visum te moeten aanvragen. En België scoort met het 7e sterkste paspoort ter wereld absoluut niet slecht.

 

Wie buiten de EU of Schengenzone wil reizen, heeft sowieso altijd een internationaal paspoort nodig. Maar dan nog zijn er bestemmingen die – naast dat paspoort- een visum vragen voor je het land kan betreden. Vaak geraak je zelfs het vliegtuig richting je bestemming niet op vooraleer je dat (vooraf aangevraagde) visum bij de incheckbalie kan voorleggen.

Heb je de Belgische nationaliteit en dus een Belgisch paspoort, dan kan je naar 186 landen wereldwijd zonder een extra visum te moeten aanvragen.

Dat blijkt uit de recentste studie van het in Londen gevestigde migratieadviesbureau Henley & Partners, dat al meer dan 25 jaar een studie over de beste/sterkste paspoorten wereldwijd publiceert, op basis van de cijfers van IATA (International Air Transport Association). Met de beste/sterkste paspoorten kunnen mensen naar de meeste landen ter wereld reizen zonder eerst een visum te moeten aanvragen. In totaal worden er daarbij in totaal 227 mogelijke bestemmingen geteld.

 

Nummer 7

België staat op nummer 7 in deze wereldranglijst van beste paspoorten ter wereld, met dus 186 visumvrije bestemmingen die houders van een Belgisch paspoort kunnen bezoeken. Het is een gedeelde plek met andere respectabele nationaliteiten als Zwitserland en de VS.
Het Nederlandse paspoort scoort nog iets beter dan het Belgische. Samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden delen Nederlanders de vrijheid om zonder visum naar 188 bestemmingen in de wereld te reizen, goed voor de 5e plaats op de wereldranglijst.

 

De top 3 van beste paspoorten

1. Japan
Japan is wereldwijd het land met de meeste reisvrijheid. Het aantal visumvrije bestemmingen voor Japanse burgers is 193.

2. Singapore en Zuid-Korea
Visumvrije bestemmingen: 192

3. Duitsland en Spanje
Visumvrije bestemmingen: 190

 

Zwakste paspoort

Japanners kunnen dus naar 85% van de wereld reizen zonder een visum.

Een zwakker paspoort blijkt volgens de studie bv dat van Nigeria. Nigerianen kunnen met hun paspoort slechts naar 20% van de wereld reizen zonder bijkomend visum (46 bestemmingen). Maar allerlaatst op de lijst staat toch wel Afghanistan. Slechts 27 landen zijn voor hen toegankelijk zonder visum. Ook inwoners van Irak en Syrië hebben voor de meeste bestemmingen wereldwijd een visum nodig.

 

Wat met Oekraïne en Rusland?

De oorlog in Oekraïne heeft – in tegenstelling tot wat velen denken- nog geen grote invloed op de scores van de Henley Passport Index van Rusland en Oekraïne gehad: beide landen behouden in de recentste ranking “op papier” ongeveer dezelfde positie sinds het begin van de invasie. Rusland staat momenteel op de 49e plaats met een score van 118 visumvrije bestemmingen, terwijl Oekraïne 13 plaatsen hoger staat, op de 36e plaats met een score van 144 visumvrije landen. Door de sluiting van het luchtruim en de sancties kunnen Russische burgers echter niet reizen in het grootste deel van de wereld, met als duidelijke uitzonderingen via Dubai en Turkije.

Oekraïners daarentegen hebben het recht gekregen om maximaal drie jaar in de EU te wonen en te werken in het kader van een noodplan als reactie op wat Europa’s grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw is geworden. Oekraïne is al een van de grootste stijgers op de Henley Passport Index, met een stijging van 24 plaatsen in de afgelopen tien jaar, en zou waarschijnlijk doorbreken in de top tien van machtigste paspoorten ter wereld als het zou toetreden tot de EU. De onderhandelingen over het lidmaatschap zullen de komende maanden serieus beginnen, nadat de EU afgelopen juni in recordtijd de aanvraag van Oekraïne voor de status van kandidaat-lidstaat heeft goedgekeurd.

 

Hoe weet je of je voor een bestemming een visum nodig hebt?

Wil je zeker weten of je een visum nodig hebt voor een bepaalde bestemming? Check dan steeds de website van de Federale Dienst Buitenlandse Zaken. Bij elke bestemming wordt aangegeven of een extra visum al dan niet nodig is.

Ook je reisagent/reisprofessional kan je steeds hierover adviseren en zelfs helpen bij eventuele visumaanvragen.