27/10/2023- De stad Gent heeft beslist dat er geen hotels met meer dan 16 kamers meer mogen bijkomen binnen de stadsring (R4). Het stadsbestuur wil zo het zogenaamde overtoerisme beperken en het evenwicht tussen bewoners en toeristen bewaken. Gent stelde eerder al een hogere toeristentaks én een beperking van riviercruises in om het aantal toeristen beter te monitoren.

Een recente bevraging wees uit dat bewoners en bezoekers van Gent gemengde gevoelens hebben bij de populariteit van de stad als toeristische bestemming. Twee op de drie Gentenaars verklaarden dat ze het centrum te vol vinden, de helft meent bepaalde stadsdelen te vermijden omdat het er te druk is door het toerisme. Het Gentse stadsbestuur neemt daarom een nieuwe maatregel: er kunnen geen nieuwe hotels bijkomen binnen de stadsring. Het stadsbestuur schuift meteen wel drie andere locaties naar voor waar ontwikkeling wel nog kan.

 

Nieuwe locaties buiten het centrum

De stad zal niet toelaten dat er in het centrum nog hotels bijkomen met 16 kamers of meer. Kleinschaliger initiatieven kunnen wel nog, al is er is ook een uitzondering voor bepaalde erfgoedpanden die niet gebruikt kunnen worden als woningen of kantoren. Gent belooft om de twee jaar wel een grootschalig onderzoek naar het toerisme, om zo eventueel bij te sturen.

Nieuwe hotels kunnen wel nog in de wijken en deelgemeenten. De stad schuift daarvoor zelf locaties rond Gent Dampoort, Gent Sint-Pieters en The Loop naar voor.

De stad probeert al wel even het toerisme te sturen en wil vooral de zogenaamde ‘pyjamatoerist’ aantrekken, die in de stad zelf overnacht en ook uitgaven doet in horecazaken, enz. In zogenaamde ‘selfietoeristen’ – die het centrum snel bezoeken en een pak minder spenderen – ziet de stad weinig meerwaarde. Daarom werd het aantal toegelaten riviercruise-stops in Gent al beperkt (tot 4 schepen per dag) om grote massa’s toeristen te weren. Ook de toeristenbelasting werd aangepast. Die laatste maatregel moest ook het groeiende aantal AirBnB-kamers helpen tegengaan.

 

Toerisme als belangrijke sector

Hoewel het nieuwe verbod eraan komt (het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden op de gemeenteraad van november, maar dat blijkt een formaliteit te worden aangezien er al een akkoord is binnen de meerderheid) beseft het Gentse stadsbestuur ook wel het grote (economische) belang van de toeristische sector. Die biedt immers werk aan 7.000 mensen en genereert ook heel wat inkomsten.

De eerste zeven maanden van dit jaar waren er bijvoorbeeld al bijna 900.000 hotelovernachtingen, dat is 10% meer dan vorig jaar. En 2022 was dan al een topjaar met in totaal 1,4 miljoen overnachtingen. Elke verblijfstoerist geeft daarbij zo’n 160 Euro uit.