04/07/2024- Booking heeft deze week, onder druk van Europese toezichthouders de regel geschrapt die het hotels verbiedt om zelf lagere prijzen aan te bieden dan via het bekende reserveringsplatform. Verwacht wordt dat sommige hotelprijzen daardoor wel iets zouden kunnen dalen.

 

Booking.com eist niet langer dat hotels minstens dezelfde prijs afficheren op hun eigen website dan de prijs die ze via het Bookingplatform aanbieden. Dat Booking deze regel schrapt, is geen vrijwillige keuze, maar heeft te maken met de Digital Markets Act (DMA) van de EU, waartoe Booking recent werd opgenomen.

De DMA omvat een aantal regels die de macht van zogenoemde “poortwachters” aan banden legt. Poortwachters zijn platformen met minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers, een omzet van minstens 7,5 miljard euro en een marktwaarde van boven de 75 miljard. Deze platformen (zoals ook bv Tiktok, Meta-Facebook/Instagram en Apple) zijn zo machtig dat ze vaak feitelijk bepalen tot welke diensten en producten gebruikers toegang hebben. Bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe wet, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 10% van hun wereldwijde jaaromzet.

Lees meer over Booking als poortwachter via dit artikel

 

Gaan hotels dan goedkoper worden?

“Ik verwacht dat wij de hotels 5 tot 10% goedkoper zullen aanbieden dan op Booking”, laat directeur Nico Evers van Westcord Hotels optekenen in het Nederlands Financieel Dagblad. CEO Marco Lemmers van de Amsterdamse Conscious Groep verwacht een vergelijkbare prijsdaling. Toch zullen veel hotels er wellicht voor kiezen om de Booking-prijzen aan te houden, zegt directeur Ewout Hoogendoorn van hoteladviesbureau Horwath in die krant. “Het is een boekingsmachine die voor veel hotels de eigen marketing vervangt. Als hotels met 90% van hun aanbod onder de prijs op Booking gaan zitten, zal Booking er ook weinig trek meer in hebben. En hen dus ook laag ranken in het overzicht dat gebruikers die op Booking zoeken te zien krijgen. “Dan schieten de hotels zich in eigen voet.”

 

Foto’s @ Travel Like A Pro/Unsplash