26/10/2021- De wereldberoemde Franse cuisine, de talrijke streekproducten die overal gewaardeerd worden en Lyon als wereldhoofdstad van de gastronomie: het is duidelijk dat de Fransen een groot culinair hart hebben. En dat uit zich niet enkel in leuke brasseries of gezellige restaurants, maar ook in de foodhallen of “halles gourmandes” die de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond schoten.  Hier vind je alvast een overzicht van de gezelligste en hipste foodhallen van Frankrijk!

1. Marché du Lez – Montpellier (Occitanie)

De Marché du Lez is hét schoolvoorbeeld van hoe een sombere, industriële site kan omgetoverd worden tot een nieuwe wereld. Winkeliers, marktkramers, brocanteurs, kunstenaars, chefs en foodtruckhouders verzamelen zich hier om van de Marché du Lez een onvergetelijk totaalconcept te maken. Centrale thema: een nieuwe, hedendaagse levenskunst met aandacht voor lokale productie, verantwoordelijkheid en innovatie. Je kan er dus proeven van heerlijke gerechtjes aan een van de vele foodtrucks, een Ricard drinken bij een spelletje petanque, de prachtige street art bewonderen, rondstruinen op de antiekmarkt en je vooral helemaal laten meeslepen door de positieve, nostalgische sfeer. Coworking spaces, ruimtes voor startups en ateliers voor kunstenaars maken het plaatje compleet. De Marché du Lez is de exponent van de bruisende stadscultuur van Montpellier, en een absolute must bij je volgende bezoek aan deze kuststad aan de Middellandse Zee.

2. Les Halles de la Major – Marseille (Provence-Alpes-Côte d’Azur)

Volgen we de Middellandse kustlijn wat meer naar het oosten, dan komen we in Marseille, de tweede metropool van Frankrijk. Het is een stad van veel verborgen parels, waarvan we er eentje heel graag uit de doeken doen: les Halles de la Major. Onder de gewelven van de gelijknamige Cathédrale de la Major kan je in deze prachtige foodhallen genieten van heerlijke mediterrane bereidingen. Een verse salade van de groenteboer, een oesterschotel bij de vishandelaar of een ‘tartare du chef’ bij de slager: alle soorten smaken en kwalitatieve producten zijn er te vinden. Rond je middag af met een kaasschotel en een wijntje uit de wijnkelder met zicht op het fonkelende water van de Middellandse Zee. Met hun focus op lokale, mediterrane producten – al kan je er bijvoorbeeld ook Thaise tapas eten – en hun uitmuntende bereidingen ervan, hebben de Halles de la Major hun plaats in de gastronomische scène van Marseille zeker en vast verdiend.

De Halles de la Major maken deel uit van een grootschaliger project, Les Voûtes de la Major. Onder de gewelven van de kathedraal hebben ook andere restaurants, boetiekjes, cafés en winkels hun intrek genomen. Een plaats die we je zeker niet willen onthouden, is de Voûte Virgo. Het is een bruisende ruimte waar creativiteit vrij spel krijgt, met iedere maand twee nieuwe tentoonstellingen die ingewijd worden met een thema-avond, openingsfeest, dj-sets en liveoptredens. Op andere avonden kan je terecht voor een drankje en een hapje in deze uiterst karaktervolle ruimte onder de kathedraal. Een absolute aanrader!

3. Gare du Sud – Nice (Provence-Alpes-Côte d’Azur)

Het Gare du Sud van Nice werd in 1892 opgericht als station dat de kleurrijke parel aan de Middellandse Zee met de Provence moest verbinden. Het architecturaal meesterwerk, dat deels geïnspireerd werd door Gustave Eiffel, dreigde na de sluiting van het station in verval te geraken en zelfs neergehaald te worden, ware het niet voor de protesten van de inwoners die het gebouw maar al te graag een tweede leven wilden geven. En dat is gelukkig op voortreffelijke wijze gebeurd!

Hoewel de nieuwe foodhallen nog in volle overgang zijn, hebben de Niçois er al een prachtige zomer kunnen beleven door de vele evenementjes en het heerlijke culinaire aanbod. Het hoogtepunt staat echter nog te wachten, want vanaf begin 2022 breekt er een nieuw tijdperk aan voor de Gare du Sud. De historische site zal onder impuls van de organisatie Enchanté een nieuwe configuratie van de zaal en verbreding van het concept voorstellen, waarmee ze wil surfen op de allerhoogste golf van de foodhallwereld. Terwijl we met grote ogen volgen hoe het concept er in 2022 uit zal zien, hoeven we niet op onze honger te blijven zitten. Je kan immers nog steeds terecht in deze prachtige halle gourmande voor een creatieve cocktail of een frisse pint, en een heerlijk diverse keuken die lokale specialiteiten met wereldse smaken verbindt.

4. Les Halles de Bacalan – Bordeaux (Nouvelle-Aquitaine)

Een absolute must in de wereldstad van de wijn is de Cité du Vin, het ultramoderne gebouw dat in het teken staat van de wijnbouw in de regio. Aan de voet ervan vind je echter de Halles de Bacalan, een overdekte markthal die door het collectief Biltoki opgericht werd in 2017. Dit keer geen oude site die heringericht werd voor nieuw gebruik, wel een moderne en knap afgewerkte overdekte markthal die 24 marktkramers met artisanale en kwaliteitsvolle producten huisvest. Je kan er terecht voor verse groenten of ingrediënten voor eigen culinair gebruik, maar evenzeer voor uitmuntende gerechtjes van de lokale handelaars. Een ideale pitstop dus voor al wie een bezoek en de nodige degustaties plant in de Cité du Vin!

De Halles de Bacalan zijn niet het enige project van Biltoki, wat Baskisch is voor ‘een plaats waar mensen samenkomen’. Inmiddels hebben ze in 9 Franse steden – waaronder Parijs, Rouen, Saint-Etienne, Toulon en Lille – overdekte markten die als doel hebben om een gemeenschap samen te brengen rond eten, en om de het nieuwe kloppende hart van een wijk te worden. Eten is volgens de oprichters immers een sociale belevenis die mensen bindt en die broodnodige gesprekken en debatten start, vitale elementen van een gelukkig leven. Houd dus zeker in de gaten waar in Frankrijk je deze overdekte markten nog kan tegenkomen!

5. Les Halles de Lyon Paul Bocuse – Lyon (Auvergne-Rhône-Alpes)

Het culinaire erfgoed van Frankrijk is bijzonder groot en gastronomie is er zelfs een beetje een religie geworden. Als we die vergelijking doortrekken, dan zou Lyon hét bedevaartsoord zijn met de Halles de Lyon Paul Bocuse als oppertempel en de 56 chefs en marktkramers als predikers van het culinaire woord. Een bezoek aan deze overdekte markthallen, die vernoemd zijn naar een van Lyons meest legendarische chefs, wordt door velen dan ook als goddelijk ervaren. Geen rijstpap met een gouden lepel, maar wel een traditionele mâchon Lyonnais, een quenelle Lyonnaise of een ander lokaal gastronomisch kroonjuweel dat je in de wolken brengt. Want lokale producten worden ook in deze in 1859 opgerichte markthal hoog in het vaandel gedragen.

56 vishandelaars, kaasmakers, bakkers, chocolatiers, traiteurs … houden met hand en tand het smaakgeheugen van de regio in stand en twijfelen niet om de absolute hoogtepunten van de streek in het licht te zetten. De Halles de Lyon Paul Bocuse is een unieke overdekte markt waar het gastronomische hart klopt van een stad die het goede, het fijne en het mooie tot de basis van haar cultuur, haar geschiedenis en haar toekomst heeft gemaakt.

6. Le Food Traboule – Lyon (Auvergne-Rhône-Alpes)

In het gastronomische Mekka van Frankrijk bestaan er natuurlijk meerdere culinaire tempels. De mooiste daarvan is misschien wel de Food Traboule, een relatief nieuwe foodcourt die zijn intrek heeft genomen in de befaamde Tour Rose (Roze Toren) van de oude binnenstad. Ze is vernoemd naar de traboules, de traditionele overdekte gangetjes die onder de gebouwen van Vieux Lyon lopen en die absoluut een bezoek waard zijn. Ook de Roze Toren maakt deel uit van dit doolhof aan gangen.

De setting is op zich al indrukwekkend: in de zeven verschillende zalen, verdeeld over drie verdiepen, hangt een informele, gezellige en poëtische sfeer onder het schitterende glazen dak. Die sfeer en de bezoekers worden gevoed door de open keukens en vooral door het heerlijke eten zelf, dat aan zeer toegankelijke prijzen te verkrijgen is. Ook de Food Traboule is een echte smeltkroes van Franse klassiekers en smaken van buitenaf. En zo wordt op sublieme wijze een tweede, derde of zelfs vierde leven gegeven aan een van de meest historische monumenten van Lyon!

7. Marché des Enfants-Rouges – Parijs (Île-de-France)

Tijd nu voor een stukje historiek in de hoofdstad, want van alle markthallen in Frankrijk is de Marché des Enfants Rouges wellicht de meest historische. Opgericht in 1615 in het hart van de wijk Haut Marais, in het levendige 3de arrondissement van Parijs, en nog steeds een van de favoriete plekken van de Parijzenaars en van toeristen. Haar naam heeft ze te danken aan de nabijheid van een opvangtehuis voor arme kinderen en weeskindjes, die allen rode uniformpjes moesten dragen.

In 1912 werd de Marché des Enfants Rouges dé plaats waar heel Oost-Parijs zijn verse melk kwam halen, tot het in 1914 moest sluiten wegens de start van de oorlog. In 1982 werd ze ondanks haar erbarmelijke staat erkend als historisch monument en vandaag de dag doet ze nog steeds dienst als versmarkt voor de lokale inwoners van Parijs. Maar naast de groenten- en fruitkramen of de slagers en vishandelaars, staan er ook eetkraampjes die je meenemen op een culinaire reis rond de wereld. Een van de beste Japanse vestigingen in Parijs, Chez Taeko, heeft er een eetstand, terwijl je bij le Traiteur Marocain een heerlijke tajine kan proeven. Op zondag kan je in de Marché zelfs terecht voor een van de beste brunches van Parijs, bij la Petite Fabrique! De informele sfeer, de gezelligheid en de vrolijke marktkramers zorgen ervoor dat de Parijzenaars nog steeds hun zondagse inkopen komen doen op deze plek die een en al historiek ademt.

Foto’s @ Atout France

Copyright foto’s (in volgorde):  © Valerie Paduano, © WoW Agency, © Ilan Dehe, © Teddy Verneuil – Lezbroz, © Jack Leone, © CRT IDF/Tripelon-Jarry & © Nicolas Villion 

Openingsfoto © Ilan Dehe