27/02/2023- Afgelopen vrijdag heeft Corendon op Brussels Airport haar Belgische zomerseizoen afgetrapt. De touroperator breidt haar vertrekmogelijkheden vanuit Brussel stevig uit en stationeert drie vliegtuigen op de luchthaven. Daarnaast wordt een grote hoeveelheid capaciteit ingehuurd bij Brussels Airlines. In totaal zorgen meer dan 200.000 beschikbare vliegtuigstoelen voor een capaciteitsuitbreiding van maar liefst 35% ten opzichte van vorige zomer.

Een percentage dat nog verder kan oplopen, want nu al is het aantal Belgische Corendon-klanten dat een vakantie boekt met vertrek vanuit Brussel met 80% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is ook het toenemende aantal Nederlandse reizigers met vertrek vanaf Brussels Airport. In vergelijking met vorig jaar kiezen meer dan twee keer zoveel Nederlanders (+100%) voor Brussel in plaats van Schiphol. En dat heeft een duidelijke reden…

 

“Puinhoop op Schiphol”

“Schiphol is de beste marketeer voor Brussels Airport’, zo sprak Steven Van der Heijden (rechts op de foto) , algemeen directeur van het Nederlandse reisconcern Corendon en rechterhand van de oprichter Atilay Uslu (midden op de foto) klare taal op de persconferentie afgelopen vrijdag. “Na de grootse ellende vorige zomer op Schiphol, kregen we nu net het nieuws dat Schiphol haar capaciteit in de (voor Nederland belangrijke) mei-vakantie opnieuw inkrimpt, waardoor Corendon er haar aantal vluchten met een vijfde moet verminderen. Dat belooft weinig goeds voor de zomer. Schiphol is in onze ogen de luchthaven geworden voor transitpassagiers van KLM en Air France en niet meer niet voor vertrekkende passagiers”

 

Voorpret cruciaal

“Schiphol heeft er ook gewoon een puinhoop van gemaakt” zo vervolgt hij. “Vorig jaar was er een tekort aan securitypersoneel, dit jaar zouden er te weinig bagage-afhandelaars zijn. De lange wachtrijen zijn niet het grote probleem, wel de onzekerheid of je door al die ellende je vliegtuig haalt. En dat wil een klant niet. Dat onzekerheidsgevoel drukt de voorpret van een vakantieganger en voorpret is een cruciaal onderdeel van vakantie geworden. Dus neemt die klant geen enkel risico en wil die nu in veel gevallen niet meer vanuit Schiphol vertrekken” aldus Van der Heijden. “Vertrok voor de uitbraak van de coronacrisis nog 80% van de Corendon-klanten vanaf Schiphol, dan is dat cijfer nu gezakt tot 40%. Dit winterseizoen hadden we met Corendon dus meer klanten die vanuit Brussel vertrokken dan vanuit Amsterdam.”

Goedkopere vliegtaks 

“Bovendien ligt ook de vliegtaks voor vluchten vanuit Brussels Airport een stuk lager. Terwijl in Nederland vanaf 1 januari iets meer dan 26 euro milieubelasting per passagier wordt geheven, is dat in ons land voor middellangeafstandsvluchten (binnen Europa, meer dan 500 km) niet meer dan 2 Euro”. En voor boekingen die via de Nederlandse markt lopen, wordt er door Corendon ook gratis parking in de buurt van Brussels Airport gegarandeerd. “Onze vluchten vertrekken vaak vroeg in de ochtend en komen ‘s avonds laat aan. Dan kun je niet met het openbaar vervoer reizen.” zo klinkt de verklaring.

 

20 Zonnige bestemmingen vanuit Brussel

Deze zomer kunnen Corendon-klanten naar Turkse vakantiebestemmingen aan de Egeïsche kust en de Turkse Rivièra vliegen. Daarnaast biedt Corendon stoelen aan naar de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife, plus Malaga aan de Costa del Sol. In Griekenland kunnen reizigers kiezen uit de eilanden Corfu, Kos, Kreta, Lesbos, Rhodos, Samos en Zakynthos. En tot slot biedt Corendon vakanties aan in Bulgarije, Egypte en Portugal.

Turkije is met ongeveer 35% van de boekingen de populairste zonbestemming onder de Corendon-klanten. Daarna volgen Griekenland (21%), Spanje (21%) en Egypte (13%).

 

Onterecht imago

“Corendon heeft in haar reclamecampagnes steeds zwaar ingespeeld op prijzen. Daarmee hebben we in België misschien onterecht het imago gecreëerd dat we mikken op de onderkant van de markt. Maar dat doen we allesbehalve. In Nederland zijn ook luxereizigers zeer prijsbewust, vandaar dat we die prijzen steeds mee afficheerden. In België verloopt de communicatie naar dat hogere marktsegment duidelijk anders, merken we. Maar we bieden dus wel degelijk een scala van mooie 4-en 5-sterrenhotels aan (waaronder 8 eigen hotels). En we hebben zelfs een luxe collectie. Die luxehotels verzamelden we recent in een “Premium Platimum”-brochure die in beperkte oplages naar de reisagenten werd verspreid.

In België reserveert trouwens 39% van de Corendonklanten zijn vakantie via de reisagent. In Nederland is dat slechts 15%. “En we hebben geen ambitie daar voor de Belgische markt iets aan te willen veranderen” aldus oprichter Atilay Uslu. “We erkennen echt wel die meerwaarde van de reisagent en kiezen – in tegenstelling tot sommige van onze touroperatorcollega’s- voluit voor onze retailpartners”.

Foto’s @ Corendon & Travel Like A Pro 

Corendon vliegt vanuit Maastricht trouwens deze zomer ook weer naar Noord-Macedonië. Daarover lees je hier alles!