02/11/2023- Over iets minder dan 2 weken vindt de grootste toeristische vakbeurs van ons land plaats: BTExpo. Op maandag 13 november kunnen de Franstalige reisprofessionals terecht in Nijvel, een dag later- op 14 november- is het de beurt aan de Nederlandstalige reisprofessionals in Antwerpen. En dat het absoluut de moeite zal zijn, vertelt Ignace Vermeylen – samen met Michelle Martens en Bernard Philippart de Foy de drijvende kracht achter BTExpo- ons in dit uitgebreide interview.

BTExpo telt dit jaar een recordaantal deelnemers. Wat kunnen reisprofessionals dit jaar exact verwachten?

Ignace: “Vorig jaar was BTExpo zowel in Nijvel als Antwerpen een groot succes en dat heeft een zeer positieve impact op de inschrijvingen van dit jaar. Maar liefst 135 verschillende exposanten tekenen dit jaar present om de Belgische reisprofessional te ontmoeten. Dat is 35% meer dan vorig jaar, waarvoor we alleen maar dankbaar kunnen zijn.
De exposanten komen uit alle deelsegmenten van de reisindustrie: van touroperators, cruisemaatschappijen en airlines over buitenlandse DMC’s, toeristische diensten en hotels tot car rental-en technologie bedrijven. Zowel de leisure-als zakenreisagent zal dus zijn dag voldoende kunnen vullen”.

“De meeste exposanten nemen bovendien deel aan beide dagen – in Nijvel en Antwerpen, slechts sommigen kiezen ervoor om alleen in Nijvel of Antwerpen deel te nemen”.

Waar en wanneer zijn reisagenten welkom?

Ignace: “Afhankelijk van de bereikbaarheid en beschikbaarheid in hun agenda, kunnen reisagenten kiezen voor maandag 13 november in het Van der Valk Hotel in Nijvel of voor dinsdag 14 november in het BluePoint Congrescentrum in Antwerpen (Berchem). Verschillende reisagenten hebben zich trouwens ook voor beide dagen ingeschreven, om zoveel mogelijk exposanten te kunnen ontmoeten.
Vanaf 9u is de beurs geopend voor het afhalen van badges. Om 9u30 kunnen alle leveranciers dan bezocht worden. En we sluiten de dag af om 21u30”.

Naast de steeds doorlopende leveranciersbeurs zijn er ook heel wat praktische workshops/leersessies waaraan bezoekers kunnen deelnemen, zo vernamen we…

Ignace: Klopt! De hele dag door is er een rijk programma aan conferenties en workshops. Er is bv een VVR-conferentie, verschillende BTC-conferentiesessies, een conferentie over luchtvaart en een ABTO-conferentie. En reisprofessionals kunnen zich ook registreren voor een reeks praktische workshops in zeer kleine groepen, zoals de workshop onderhandelingstechnieken waarin ze hun onderhandelingsskills naar klanten én leveranciers toe kunnen bijschaven of de workshop social media waarin ze worden meegenomen in de wereld van Instagram”.

Alle info over de keynotes workshops & conferences in Nijvel (13/11) vind je hier

Alle info over de keynotes workshops & conferences in Antwerpen (14/11) vind je hier

Wat gebeurt er aan het einde van de dag?

Ignace: “Vanaf 18u draait alles om gezelligheid en networking tijdens de cocktail, een echt moment van ontspanning waar exposanten en reisagenten elkaar ontmoeten om nieuwe contacten te leggen. En zoals elk jaar voegen we als verrassing een vleugje originaliteit of gekte toe aan de avond… In het verleden hadden we zo al concerten, een salsa-avond en een muzikale quiz, maar deze keer brengen we … magie”!

 

Gratis busdienst naar BTExpo

Jullie doen er ook alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen er kan geraken…

Ignace: “Ja, we communiceren veel over mobiliteit omdat we niet willen dat die mobiliteit een belemmering zou zijn om naar BTExpo te kunnen komen. Je kunt met de trein, auto (al dan niet carpoolend) of bus komen, of waarom niet met de fiets als je een sportief type bent. Parking is zowieso geen probleem, zowel in Nijvel als Antwerpen”.

“In samenwerking met busoperator IXI Travel biedt BTExpo bovendien dit jaar ook voor het eerst een gratis busdienst aan vanuit een aantal steden in Vlaanderen naar het BluePoint in Antwerpen, met een retour mogelijk om 18u30 of 21u30. Plaatsen op de bussen kunnen worden aangevraagd bij registratie voor BTExpo op de website. Daar vind je ook alle details en opstapplaatsen”.

 

Waarin verschilt BTExpo van de andere beurzen en workshops die de afgelopen weken zijn georganiseerd?

Ignace: “BTExpo is volledig onafhankelijk. We zijn niet verbonden aan een reisbureau of persgroep, wat betekent dat onze beurs openstaat voor alle soorten exposanten uit binnen- en buitenland. Sommigen komen van heel ver om hun troeven voor te stellen. In Nijvel zal er zelfs een DMC uit Mongolië aanwezig zijn.
Dit zorgt voor rijke uitwisselingen en nieuwe partnerschappen. Het is een gedroomd trefpunt voor reisagenten, managers en jongeren die net beginnen in het vak”.

“We organiseren ook een echte sit-down netwerklunch, met gasten die van tafel wisselen tussen het voor-, hoofd- en nagerecht om zoveel mogelijk nieuwe contacten te leggen. Deze is gratis voor de bezoekende reisagenten”.
Sinds vorig jaar hebben we bovendien een vergadermodule beschikbaar gesteld aan exposanten en bezoekers, zodat iedereen zijn dag goed kan voorbereiden. Het is geen verplicht hulpmiddel, maar het is een groot succes. Vandaag zijn er al bijna 785 afspraken gepland tussen bezoekers en exposanten. Geweldig, toch?
En last but not least, bij aankomst op BTExpo ontvangen bezoekers een catalogus met de contactgegevens van een groot aantal exposanten… wat erg handig is in het dagelijkse leven”.

 

Hoe gaat het met de inschrijvingen?

Ignace: “Er zijn al meer dan 500 badges aangevraagd voor Nijvel en bijna 300 voor Antwerpen (bezoekers en exposanten). Dit is ook een record, met minder dan 2 weken te gaan voor de beurs. Bijna 500 reisprofessionals nemen deel aan de network lunches, bijna 550 mensen blijven voor de cocktails s’avonds”.

 

Bezoekers hebben al de kans om geweldige prijzen te winnen. Hoe spelen ze mee?

Ja, er zijn al veel prijzen te winnen: cadeaubonnen, all-inclusive vliegreizen, vliegtickets, flessen wijn of sterke drank, hotelovernachtingen, enz. We maken al deze wedstrijden bekend op onze Facebook-pagina van BTExpo en op de pagina’s van de reisbureaus en reisagenten. We maken de winnaars ter plaatse bekend en de reisagent haalt zijn of haar geschenk op bij de stand van de leverancier. Dit zorgt voor een bevoorrecht contact tussen de schenker van de prijs en de winnaar. Sommige exposanten organiseren ook hun eigen tombola op de stand.

Kortom: het wordt een vakbeurs die geen enkele reisprofessional mag missen…

See you there!

 

Foto’s @ Travel Like A Pro & BTExpo