21/10/2020- Dubai, de vierde meest bezochte stad ter wereld, heeft als eerste lid van de Verenigde Arabische Emiraten zijn reisbeperkingen opgeheven. Dat betekent dat ook Belgische toeristen weer welkom zijn, weliswaar mits voorlegging van een negatieve Covid-test bij aankomst & het hebben van een geldige internationale medische verzekering mét Coronadekking.

Het Emiraat speelt met concrete en effectieve initiatieven ook in op de uitdagingen van de toerismesector in de huidige gezondheidscrisis. Dubai verwelkomde in 2019 meer dan 73.000 Belgische bezoekers – 18 % meer dan in 2018 – en is klaar om opnieuw toeristen uit België, dat 39e staat in de lijst van belangrijkste markten, te ontvangen.

Veilige bestemming 

Reizigers kunnen voortaan vertrouwen op het ‘Dubai Assured’-label, een lokaal initiatief dat betrouwbare gezondheidsvoorzieningen garandeert en symbool staat voor het engagement van Dubai om een veilige en zekere bestemming te zijn. Dit programma, gebaseerd op protocollen van het Supreme Committee of Crisis and Disaster Management van Dubai, verzekert een gelijkvormig veiligheidsniveau met gemeenschappelijke normen voor alle toeristische zones. Het ‘Dubai Assured’-label is twee weken geldig en wordt telkens vernieuwd na het succesvol doorlopen van een grondig verificatieproces.

Toeristen zijn dus weer welkom in Dubai en kunnen opnieuw, en zonder toegevingen te doen op het vlak van veiligheid en hygiëne, genieten van de vele troeven die de stad te bieden heeft: shopping, attracties, familievertier, stranden, restaurants, aquaparken, campings, zwembaden, enz

Versterkt gezondheidsprotocol voor alle reizigers

Ook de bezoekers zelf hebben hun rol te spelen in de bescherming van hun eigen gezondheid en die van de lokale inwoners. Daarom heeft de toeristische sector een aantal strikte protocollen opgesteld die alle toeristen moeten volgen:

 • Verplichtingen in de luchthaven vóór het vertrek naar Dubai:
  • De voorwaarden voor het bekomen van een toegangsvisum voor de VAE invullen.
  • Een geldige medische verzekering met internationale dekking voor COVID-19 kunnen voorleggen.
  • Een verklaring ondertekenen van acceptatie van alle kosten verbonden aan een eventuele quarantaine en behandeling.
  • In een gezondheidsverklaring verzekeren dat men symptoomvrij is.
  • Een negatieve PCR-test kunnen voorleggen (die is maar geldig tot 96 uur na het afleggen van de test). Elke toerist kan zo’n test laten afnemen in gelijk welk geaccrediteerd labo. Een vertaling van de testresultaten is niet nodig.
  • Alle nodige gegevens invullen in de COVID-19 DXB applicatie.

Bij aankomst wordt de temperatuur van alle passagiers gemeten met thermische apparatuur. Als er symptomen van COVID-19 worden vastgesteld, wordt er op de luchthaven een tweede test afgenomen. Wie positief test, moet 14 dagen verplicht in quarantaine. De kosten van zowel de quarantaine als de behandeling zijn voor rekening van de passagier, tenzij die met Emirates is afgereisd. Deze nationale airline van Dubai die ook vanuit Brussel vliegt, dekt immers wel quantaine-en behandelingskosten. Check de details op https://www.emirates.com/ae/english/help/covid-19/free-covid-19-cover/

Emirates vliegt momenteel 5X per week vanuit Brussels Airport naar Dubai (niet op dinsdag en donderdag). Vanaf 1 april 2021 staan weer dagelijkse vluchten gepland.

Maatregelen ter plaatse

Tijdens het hele verblijf gelden volgende maatregelen:

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht, zowel buiten als binnen.
  • De ingangen van publieke plekken zijn voorzien van toestellen die klanten contactloos kunnen controleren.
  • De uitbaters van commerciële centra gebruiken spitstechnologie om de risico’s te verminderen. Zo zijn er thermische scanners en camera’s die de drukte aan bijvoorbeeld ingangen monitoren.
  • In hotels gelden strikte ontsmettingsmaatregelen in inkomhallen, restaurants, zwembaden en andere zones.
  • In restaurants is het aantal zitplaatsen beperkt en moeten tafels twee meter van mekaar staan.

Oog op de toekomst

Al deze inspanningen maken deel uit van een ambitieus relanceplan. Helal Saeed Almarri, algemeen directeur van Dubai Tourism: “Dubai kijkt vooruit en stelt zich opnieuw open voor bezoekers. We zijn er ons van bewust dat het wat tijd zal vragen eer ze ons vinden, maar we zijn erg optimistisch. De brede waaier aan maatregelen in de hele stad stelt ons in staat om op elke situatie in te spelen en onze bezoekers in veilige omstandigheden te ontvangen.”