22/02/2021- Het verbod op niet-essentiële reizen, dat sinds 27 januari van kracht is voor inwoners van België, lijkt na 1 april niet verlengd te zullen worden.

Tegen Europa in

Dat suggereerde Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke gisteren alvast op VTM Nieuws. “Het is moeilijk om dat te handhaven tegen Europa in. Zo’n verbod is iets wat je normaal in de EU niet doet: we hebben open grenzen.”

Grondig testen

Minister Frank Vandenbroucke wil dan wel volop inzetten op grondig testen van terugkerende reizigers. “We willen daarom aanstaande vrijdag op het Overlegcomité een duidelijke afspraak maken waardoor we tests kunnen afdwingen voor wie uit het buitenland komt. Dat loopt nog niet goed, dus dat willen we zeker wel in orde brengen”, zo klonk het in de nieuwsuitzending.

Concreet zou de politie effectief de namen krijgen van alle reizigers die uit rode reiszones terugkeren &  niet opdagen voor de verplichte testen op dag 1 en 7 na thuiskomst. Deze overtreders zullen dan zwaar gesanctioneerd worden.

Paasvakantie

Wanneer het verbod op niet-essentiële reizen effectief vervalt op 1 april, betekent dat dat reizen in de paasvakantie wel degelijk mogen doorgaan. Uiteraard moeten reizigers aan alle regels inzaken testen en quarantaine houden & dit zowel op de bestemming als bij thuiskomst.