21/10/2019- Afgelopen weekend werd in Slovenië de nieuwe meerdaagse wandelroute “Juliana Trail” officieel geopend. Het kleine Slovenië toont zich steeds meer als een grote wandelbestemming met veel aandacht voor duurzaam toerisme.

De trail is geschikt voor alle wandelaars met een goede basisconditie. Dat komt omdat het pad tussen de hoge bergen loopt en vooral de valleien volgt. Er is dus weinig klimwerk nodig.

Twee zaken maken de Juliana Trail extra aantrekkelijk:

1)  In de valleien maak je kennis met het bergleven, met de cultuur van het land en met de lokale keuken.

2) Wandelaars worden tijdens hun wandelingen getrakteerd op geweldige vergezichten op de Julische Alpen en in het Triglav Nationaal Park.

 

Korte of lange wandelvakantie

De technische steekkaart van de Juliana Trail opent veel wandelmogelijkheden. De route is 270 km lang, verdeeld over 16 etappes van gemiddeld 17 km. De doorwinterde wandelaar zal zich uiteraard geroepen voelen om het volledige traject te stappen. Maar ook voor zij die over minder vakantiedagen beschikken is de Juliana Trail aantrekkelijk. Iedere etappeplaats is immers bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn overal overnachtingsmogelijkheden. Je kan met andere woorden ook delen van de trail wandelen, zelfs tijdens een dagtocht.

Duurzaam toeristisch beleid

De opening van de Juliana Trail is een belangrijke stap in het duurzaam toeristisch beleid van het land, zeker omdat de nieuwe wandelroute deel uitmaakt van het biosfeer project. Op een verantwoorde manier worden de wandelaars door beschermde natuur geleid, door het Unesco biosfeer gebied Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park met de 2864 meter hoge Triglav, het icoon van Slovenië.

Logies-en bevoorradingsmogelijkheden

Het Juliana Pad is eigenlijk een rondwandeling met de klok mee. De officiële startplaats is Kransjka Gora. Vandaar gaat de route naar Mojstrana en Jesenice, verder zuidwaarts naar Radovljica en langs de meren van Bled en Bohinj. Kers op de taart is het schitterende traject door de Soča Vallei.
De trail is volledig bewegwijzerd, op de etappeplaatsen zijn er logies- en bevoorradingsmogelijkheden. Beste reisperiode is van mei tot half oktober maar in principe kan de Juliana Trail het ganse jaar worden gelopen.

Check het volledige parcours via https://mijnslovenie.com/juliana-trail/