26/01/22- Sinds eergisteren (24 januari) heeft Frankrijk de “Pass Vaccinal” ingevoerd voor verschillende locaties en activiteiten. Dat heeft ook gevolgen voor Belgen en Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen. Kan je er nog met je gezin op restaurant zonder boosterprik? En wat moet je voorleggen bij de grens of voor een museumbezoek? Travel Express Benelux/Travel Like A Pro legt het je haarfijn uit…

1) Toegang tot Frankrijk

Reizen naar Frankrijk zijn toegestaan volgens de voorwaarden die variëren afhankelijk van de gezondheidssituatie in het land van herkomst van de reiziger en diens vaccinatiestatus. Frankrijk hanteert daarbij 3 kleurencodes: groen, oranje en rood. Alle landen van de EU, dus ook België, Luxemburg en Nederland, behoren momenteel tot de groene zone.

  • Reizigers uit de EU (waaronder dus Belgen, Nederlanders en officiële inwoners van Luxemburg) die volledig gevaccineerd zijn, mogen op dit moment Frankrijk binnen op vertoon van een geldige EU Digitaal Corona Certificaat – dat in Frankrijk wordt geaccepteerd. Een extra PCR-of antigeentest is voor hen niet nodig. Onder volledige vaccinatie (en dus een geldig EU Digitaal Corona Certificaat) verstaat Frankrijk dat het laatste gekregen vaccin maximaal 270 dagen (9 maanden) oud is. Daarin volgt Frankrijk de Europese aanbeveling die vanaf 1 februari in heel Europa van kracht wordt. Een boosterprik is dus vanaf die datum na 9 maanden noodzakelijk om testvrij te kunnen reizen naar alle Europese landen.

De in Frankrijk toegestane vaccins zijn de vaccins die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield en Johnson & Johnson.

  • Reizigers uit de EU die niet volledig zijn gevaccineerd (geen vaccinatie of laatste ontvangen vaccin langer dan 7 maanden) & 12 jaar of ouder zijn, moeten wél een negatieve PCR of officiële antigeentest kunnen voorleggen om Frankrijk binnen te mogen. Deze test mag voor inwoners van de EU niet ouder zijn dan 24u voor vertrek.
  • Reizigers onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testen.

 

2. Toegang tot restaurants, toeristische trekpleisters en activiteiten in Frankrijk

Sinds 24 januari is Frankrijk overgeschakeld van de “Pass Sanitaire Activité” naar de zogeheten “Pass Vaccinal” voor inwoners én toeristen vanaf 16 jaar en dit voor het bezoek aan specifieke plaatsen en activiteiten. Het grote verschil: een negatief testbewijs (PCR/antigeen) is door het invoeren van de Pass Vaccinal vanaf 16 jaar in geen enkel geval meer geldig om restaurants/bars/musea/grote winkelcenta enz te bezoeken.

Voor kinderen (inwoners én toeristen) tussen 12 en 16 jaar blijft de Franse Pass Sanitaire wel van kracht.

 

Hoe bekom je de Pass Vaccinal (vanaf 16 jaar)?

Voor de Pass Vaccinal moet immers één van de volgende bewijzen kunnen worden voorgelegd:

  • voor personen vanaf 18 jaar + 1 maand: een vaccinatiebewijs/ Digitaal Europees Coronacertificaat met volledig vaccinatieschema, inclusief boosterprik binnen de door Frankrijk specifieke gestelde termijn. Deze termijn is voor de Pass Vaccinal momenteel 7 maanden na de laatste basisvaccinatie maar verandert vanaf 15 februari 2022 naar max 4 maanden na de laatste basisvaccinatie. Ook geldig voor het verkrijgen van de Pass Vaccinal: een officieel herstelcertificaat/bewijs van meer dan 11 dagen na een positieve Coronatest en van max 6 maanden oud OF een officiele medische verklaring van een contra-indicatie voor vaccinatie.
  • Voor personen tussen 16 jaar en 18 jaar (+ 1 maand): bewijs van volledige vaccinatie/geldig Digitaal Europees Coronacertificaat (zonder boosterprik binnen de gestelde termijnen) OF een officieel herstelcertificaat/bewijs van meer dan 11 dagen na een positieve Coronatest en van max 6 maanden oud OF een officiele medische verklaring van een contra-indicatie voor vaccinatie. Een negatieve coronatest (PCR of antigeen) geldt niet.

Opmerking: De Pass Vaccinal is geen apart document dat door EU-reizigers moet worden aangevraagd, maar duidt op de status van diens Digitaal Europees Coronacertificaat tijdens zijn verblijf in Frankrijk. Men moet dus bij het scannen van het certificaat in Franse restaurants, musea, etc in orde zijn volgens de regels van de Pass Vaccinal.

 

Pass Sanitaire blijft van kracht tussen 12 en 16 jaar & voor specifieke gevallen

De Pass Vaccinal geldt niet voor kinderen van 12 tem 15 jaar. Zij moeten echter wel hun Pass Sanitaire laten zien om toegang te kunnen krijgen tot de voornoemde plekken (bars en restaurants, sport en cultuur, grote winkelcentra, interregionaal vervoer, enz).

De Pass Sanitaire blijft ook gehandhaafd voor de toegang tot ziekenhuizen, klinieken, verpleeginstellingen en bejaardenhuizen, behalve in noodgevallen.

De Pass Sanitaire kan eveneens voor een beperkte duur gehandhaafd blijven in sommige gebieden op besluit van de locale autoriteiten.

 

Hoe bekom je de Pass Sanitaire (vanaf 12 jaar)?

Om de Pass Sanitaire te verkrijgen moet iedere persoon die ouder is dan 12 jaar en 2 maanden een van de volgende bewijzen kunnen voorleggen: een vaccinatiebewijs, op voorwaarde dat de betrokkene volledig is gevaccineerd en er voldoende tijd is verstreken na de laatste injectie OF een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur. OF een positieve RT-PCR test of antigeentest waaruit blijkt dat de betrokkene al minstens 11 dagen van corona is hersteld en deze besmetting niet langer dan 6 maanden geleden heeft opgelopen.

Opmerking: De Pass Sanitaire is – net als de Pass Vaccinal- geen apart document dat door EU-reizigers moet worden aangevraagd, maar duidt op de status van diens Digitaal Europees Coronacertificaat tijdens zijn verblijf in Frankrijk. Men moet dus bij het scannen van het certificaat in Franse restaurants, musea, etc in orde zijn volgens de regels van de Pass Sanitaire.

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en 2 maanden worden niet onderworpen aan de verplichting van de Pass Sanitaire.

 

Andere regels voor binnenkomst Frankrijk & activiteiten in Frankrijk

De specifieke regels voor het verkrijging van de Pass Vaccinal voor de toegang tot activiteiten in Frankrijk (vanaf 16 jaar) zijn niet van toepassing op de toegang tot het Franse grondgebied. Het Franse grondgebied betreden kan dus nog wel degelijk met een recente negatieve PCR-test voor niet-gevaccineerden (zie begin van dit artikel). Zij zullen echter ter plaatse – vanaf 16 jaar- dus niet meer op restaurant kunnen of andere toeristische activiteiten ondernemen.

Opgelet: dit zijn de huidige maatregelen, die ingingen op 24/01/22. Deze maatregelen kunnen door de Franse overhead ten alle tijden opnieuw worden gewijzigd. Check voor vertrek daarom steeds de laatste wijzigingen/maatregelen via de officiële websites:

Frankrijk | Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (belgium.be)

Info Coronavirus Covid-19 – Déplacements | Gouvernement.fr

FAQ Covid-19 : les réponses à vos questions – Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères (diplomatie.gouv.fr)