07/12/2020- Reizigers die terugkeren uit een rode zone moeten vanaf 18 december opnieuw verplicht 10 dagen in quarantaine. Sinds midden oktober werd dat bepaald aan de hand van een zelfevaluatieformulier, maar het is duidelijk dat de overheid nu er alles aan wil doen opdat Belgen tijdens de kerstvakantie zouden thuisblijven. 

Sinds midden oktober waren reizigers die terugkeren uit een rode zone, niet langer automatisch verplicht om in quarantaine te gaan en een coronatest af te laten nemen. In plaats daarvan werd er geval per geval beslist op basis van het Passenger Locator Form (PLF) – het formulier dat iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, verplicht moet invullen bij terugkeer – en een nieuwe “zelfevaluatievragenlijst”. Daarin werd gepeild naar hoe veilig de reiziger zich op zijn/haar reisbestemming had gedragen.

Weer automatische quarantaine

“Maar nu worden de regels dus weer strenger”, bevestigt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing. Wie vanaf 18 december terugkeert uit een rode zone, zal dus opnieuw automatisch verplicht tien dagen in quarantaine moeten. Na zeven dagen moeten ze zich ook laten testen op COVID-19.

Moykens laat ook weten dat er wel degelijk controles zullen worden uitgevoerd op de nieuw verplichtingen.