25/01/2021- Reizigers die per vliegtuig of schip naar Nederland reizen, moeten sinds zaterdag beschikken over een direct voor vertrek afgenomen negatieve antigeen-sneltest of LAMP-test. Dit geldt ook voor alle reizigers die enkel overstappen op Nederlandse luchthavens (transit).
De antigeen-sneltest mag maximaal 4 uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig of schip gaat in het land van vertrek én komt bovenop de al langer verplichte negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud.
Ook voor België & andere Shengenlanden
De nieuwe extra negatieve antigeen sneltestverplichting geldt voor alle reizigers/nationaliteiten (inclusief Nederlandse onderdanen & essentiële reizigers) die vanuit een door de Nederlandse overheid bestempelde risicozone per vliegtuig of schip naar Nederland reizen, ongeacht de maatschappij & ook als ze enkel in transit blijven op Nederlands grondgebied. Onder “Nederland” wordt trouwens ook Caraïbisch Nederland gerekend en daarvoor gelden dus dezelfde sneltestregels.
“Ook België & de andere Schengenlanden behoren tot de risicozones. Wie op een vlucht Brussel-Amsterdam Schiphol stapt, moet dus – ongeacht zijn/haar nationaliteit- ook een negatieve snelle antigeen-test kunnen voorleggen bij boarding op Brussels Airport” zo laat een woordvoerster van Schiphol telefonisch aan Travel Express/Travel Like A Pro weten. “Deze testen zullen door de airlines worden gecontroleerd voor boarding in de vertrekluchthaven”.
Voor Belgen die per auto of trein rechtstreeks van huis naar Amsterdam Schiphol rijden/sporen om daar een vlucht te moeten nemen, geldt de extra sneltestregel dus niet.
Regels afhankelijk van vertrekpunt
In de Nederlandse regels gaat het om het land waar uw reis per vliegtuig of schip begint. Dus:
- Begint uw reis in een veilig land en heeft u een overstap in een hoogrisicogebied? Dan heeft u geen negatieve testuitslag(en) nodig als u op de luchthaven gebleven bent. Als u de luchthaven verlaat tijdens de overstap, telt dit als een nieuwe reis.
- Begint uw reis in een hoogrisicogebied en heeft u een overstap in een veilig land? Dan gelden de regels wel voor u. De testuitslag blijft geldig tijdens de overstap.
- Begint u reis in een hoogrisicogebied en heeft u een overstap in Nederland? Dan gelden de regels ook voor u.
Maar: vertrekt u vanuit een hoogrisicogebied waar u geen sneltest kunt laten afnemen? En maakt u een tussenstop op een luchthaven met een sneltestfaciliteit? Dan kunt u zich laten testen en de uitslag tonen voor u aan boord gaat in het vliegtuig naar Nederland.
Veilige landen
Momenteel geldt enkel een uitzondering op de extra sneltestregel voor landen waar het risico op coronabesmetting klein is. Het gaat naast Bonaire om de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Daarnaast zijn ook Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, IJsland, Rwanda, Saba en Sint-Eustatius, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China uitgezonderd. De steeds geactualiseerde lijst van “veige landen” wordt door de Nederlandse overheid vrijgegeven op Veilige landen (met een laag COVID-19-risico) | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Landen die niet op deze lijst staan, zijn dus rode zones. Wie aan boord gaat in rode landen, kan dat alleen met negatieve PCR test én negatieve sneltest van maximaal 4u oud op zak.
Sneltest op Brussels Airport
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft voorzien dat hun passagiers op de luchthaven van Brussel ‘en op de luchthaven van Luxemburg) per uitzondering een antigeen sneltest kunnen laten afnemen in het officiële testcentrum. Dit geldt niet voor andere reizigers of niet-reizigers. Een bewijs van KLM-vlucht is dus vereist.