29/12/2020- Reizigers die met internationaal vervoer naar Nederland reizen (vliegtuig, bus, trein, schip) vanuit een risicogebied (waaronder ook België nog steeds valt) moeten sinds deze week een negatieve Covidtest kunnen voorleggen van max 72 uur voor aankomst.

De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika owv een gemuteerde Coronavariant, maar wordt nu dus uitgebreid naar reizigers uit zowat de rest van de wereld. “Het zal aan airlines & andere vervoersbedrijven zijn om passagiers vóór het instappen te controleren op de negatieve testverklaring” zo luidt het.

Vrijstellingen

Kinderen onder de 13 jaar zijn vrijgesteld van de nieuwe verplichting, net als vrachtwagenchauffeurs. En ook voor grenswerkers wordt een uitzondering gemaakt, net als voor wie gebruikmaakt van “regionaal grensoverschrijdend personenvervoer” (tot 30 kilometer over de grens). De verplichte test voor reizigers komt bovenop (en dus niet in plaats van) de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

De Nederlandse overheid blijft bovendien benadrukken dat alleen noodzakelijk reizen naar Nederland kunnen worden gemaakt en dat men zich dient te houden aan de hygiëne en quarantaine richtlijnen.