7/12/2021- Reisorganisator WeTravel2 en Stad Mechelen slaan de handen in mekaar onder de noemer “stad zonder drempels”. Het project timmert citytrips in mekaar voor mensen met een beperking en hun reisgezelschap. Dit in de vorm van toegankelijke en aangepaste pakketreizen richting de bruisende Dijlestad.

Denk aan een uitgedokterd programma met overnachting in een toegankelijk hotel en een reservatie in een minstens even toegankelijk restaurant. Ook de activiteiten zijn op maat van mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld dementie- en rolstoelvriendelijke wandelingen.

“Het is een vruchtbare samenwerking geweest tussen WeTravel2, Stad Mechelen en de lokale horeca om toegankelijke bezoekerspakketten en verblijfsarrangementen uit te werken”, zegt Björn Siffer, schepen van toerisme. “We mogen er trots op zijn dat onze stad als piloot aantreedt. We willen als voorbeeld dienen voor de uitrol van het toeristisch concept ‘stad zonder drempels’ naar andere Vlaamse, Belgische en Nederlandse steden. Het toeristisch belang van dit pilootproject mag niet onderschat worden.”

 

Inspraak van reiziger

‘Stad zonder drempels’ bokst een aangepast en toegankelijk programma op maat in mekaar voor de reiziger, met ruimte voor inspraak. Zo vult het programma zich met toeristische hotspots, maar ook met originele initiatieven zoals kookworkshops en kennismaking met lokale streekproducten. De citytrip bestaat uit verblijfsarrangementen van 3 dagen/2 nachten of 4 dagen/3 nachten. Dit alles in samenwerking met de stad, toeristische ondernemers en horeca. Onder andere het icoon van Mechelen, de Sint-Romboutstoren, en Museum Hof van Busleyden zijn trotse partners van ‘stad zonder drempels’. Er wordt ook al een dementievriendelijke wandeling aangeboden evenals een toegankelijke erfgoedwandeling.

 

Altijd gezelschap op reis

De citytrip richt zich op mensen met een fysieke beperking, maar uiteraard ook op hun gezelschap. Ook hun partner, familie of vrienden genieten dus van de troeven van de Dijlestad. Citytrippers met een fysieke beperking die niet over medereizigers of eigen begeleiding beschikken, kunnen beroep doen op een vrijwilliger van vzw Kompaan. Op aangeven van de noden van de persoon met een beperking staat de vrijwiliger te springen om mee op pad te trekken door de Mechelse straten. Er wordt ook een groepspakket aangeboden, waar jongeren van 18 – 25 jaar een citytrip kunnen beleven onder begeleiding van twee vrijwilligers van vzw Kompaan.

 

“Mechelen maakt er hard werk van om een toegankelijke stad te zijn. Zo zijn we ook pilootstad in een samenwerking met Inter Vlaanderen rond structurele en integrale toegankelijkheid”, zegt schepen van diversiteit, gelijke kansen en toegankelijkheid Gabriella De Francesco. “We geloven 100% dat dit project gaat opstijgen. Want mensen met een fysieke beperking hebben evenveel nood en recht aan vakantie. Daarom dat we ons met twee schouders onder het project zetten, zodat het snel kan uitbreiden naar andere steden.”

 

Ervaringsdeskundige

Als initiatiefnemer is Kristof Steegmans ook ervaringsdeskundige. Zelf verwoed reiziger, maar mét fysieke beperking. Dat verhinderde hem niet te blijven reizen en zo een toegankelijk reisaanbod samen te stellen. “Reizen en daguitstappen voor personen met een beperking vereist steeds individueel maatwerk”, stelt Kristof. “Een citytrip kan als het ware ‘à la carte’ samengesteld worden, wat er net kan en op welke manier we dit invullen hangt af van de persoonlijke mogelijkheden en wensen.”

Meer info vindt je via reisorganisator We Travel2  of via
www.visitmechelen.be/mechelen-toegankelijk-voor-iedereen