29/07/2020- Het webformulier rond de Passenger Locator Form, het digitale document dat iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft voor zijn terugkeer naar België moet invullen, is klaar. Het document is vanaf nu online te vinden.

Het verplicht kunnen voorleggen van het Passenger Location Form (te vinden op https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form) geldt vanaf 1 augustus, dus ook huidige Belgische reizigers die pas na die datum naar huis terugkeren, zullen het moeten invullen om België weer binnen te mogen. De verplichting geldt ook voor buitenlanders die minstens voor 48 uur naar België komen.

Bij luchtvaartmaatschappijen wordt het document noodzakelijk om in te checken. “Momenteel worden daarover contacten gelegd met de sector”, zo klinkt het.

Ook bij auto-en treinreizen

Maar niet alleen vliegtuigpassagiers maar ook reizigers die met de wagen, trein, schip of een ander vervoermiddel meer dan 48 uur in het buitenland hebben verbleven, zullen het moeten invullen voor hun terugkeer (inclusief vrachtwagenchauffeurs). Er zouden daarbij steekproefsgewijze controles komen aan de Belgische landsgrenzen.

Geen App

Er werd gekozen voor een webformulier en dus niet voor een app. Volgens verantwoordelijke Moykens moeten reizigers enkel voor de laatste veertien dagen van hun verblijf aanvinken in welke regio’s ze hebben verbleven.

Het document is te vinden op de deze website & mag ten vroegste 48 uur op voorhand (voor terugkeer naar België) worden ingevuld.

Wie het formulier invult, krijgt per SMS een bevestigingscode. Wie geen mobiel telefoonnummer heeft, moet u het volgende document invullen en een gedrukt exemplaar (per persoon boven de 16 jaar) bijhouden: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorForm.PDF