19/04/2023 – Het toerisme in Oman groeit snel. Om aan de toenemende stroom aan bezoekers te kunnen voldoen, heeft het Oman Ministry of Heritage & Tourism aangekondigd dat er tegen 2025 in totaal 363 nieuwe toeristische projecten over heel Oman zullen zijn uitgevoerd (sinds 2021) door investeerders uit de openbare en particuliere sector. 

Het totale investeringsbedrag daarvoor bedraagt ongeveer 5,37 miljard Euro. Maar er wordt verwacht dat er nog meer projecten zullen worden opgestart, waardoor de investeringen zullen stijgen tot ongeveer 7 miljard Euro.

 

Cultureel erfgoed behouden

Zijne Excellentie Salim Al Mahrouqi, minister van Erfgoed en Toerisme van Oman,  benadrukt dat de voorkeur wordt gegeven aan projecten die zowel op korte als lange termijn het toerisme bevorderen, en tegelijkertijd het culturele erfgoed in de verf zetten en behouden. Naast de nieuwe initiatieven zijn ook de huidige projecten van groot belang voor het sultanaat om de toeristische markt te verbreden. Hiermee worden verschillende soorten bezoekers aangesproken en worden kleine tot middelgrote ondernemingen en lokale gemeenschappen gesteund.

 

Geïntegreerde toeristische ontwikkelingen 

Op dit moment zijn er twaalf geïntegreerde toeristische complexen in ontwikkeling in het sultanaat. Deze projecten vormen het grootste deel van de investeringen in de toeristische sector en omvatten ondermeer Al Mouj, Barr Al Jissah Resort (als onderdeel van de ontwikkeling aan het water), Mandarin Oriental en The Residences at Mandarin Oriental Muscat, Al Diyar Ras Al Hadd Resort, Hawana Salalah (Salalah Beach Resort), Yiti Sustainable City, fase twee van het Mirbat Tourism Project, fase één van het Jebel Sifah & Blue City Project en The Orient & Palm Resort Project.

 

Het Ministry of Heritage & Tourism (MHT) bereidt zich ook voor op een nieuw pakket geïntegreerde toeristische complexen in Muscat, Musandam en Al Sharqiya South, met een totale geschatte investeringswaarde van 5,86 miljard Euro. Daarnaast zal er ook geïnvesteerd worden in hoogwaardige en multifunctionele projecten zoals ondermeer de Botanische Tuinen nabij Muscat, het Village Project en de Salalah Gardens (The Nargil Farm). Verder worden er tegen 2025 ook projecten op de eilanden Hallaniyat en Daymaniyat ontwikkeld.

 

Prestigieuze hotelmerken aantrekken

Tegelijkertijd probeert het sultanaat ook prestigieuze hotelmerken aan te trekken, zoals de Canadese luxehotelgroep Four Seasons, die een hotel in Muscat plant. In de afgelopen twee jaar zijn zo in totaal al 124 hotels bijgekomen. Zo zijn er onlangs in Muscat hotels van Avani, Intercity Hotel en Jumeirah geopend, maar ook een dusitD2 in het Hajar-gebergte.

Maar ook kleinschaligere logies, zoals pensions, gastenverblijven en hotelappartementen worden door Oman verwelkomd en gepromoot.

 

Culturele erfgoed

Ook wordt er geïnvesteerd in het culturele erfgoed van Oman: Er wordt momenteel gewerkt aan 14 erfgoedlocaties en historische monumenten. Daarnaast worden musea, beschermde particuliere huizen en forten gerestaureerd en opgeknapt. In de komende maanden en jaren zal ook worden geïnvesteerd in 34 historische locaties, waaronder forten, torens, muren, steegjes en andere monumenten.

 

ITB Berlijn

En dat Oman het meent dat het voluit wil inzetten op toerisme, blijkt ook uit de recente aankondiging dat het land zal fungeren als gastland op de grootste toeristische vakbeurs ITB Berlijn in 2024. “ITB Berlijn is een krachtig platform om de verschillende aspecten van Oman als veelzijdige toeristische bestemming te tonen”, aldus Al Mahrouqi.

Als officieel gastland van ITB Berlijn 2024 organiseert Oman onder meer de openingsceremonie op 4 maart 2024 in de CityCube Berlijn.

 

Foto’s @ Oman Ministry of Heritage & Tourism & Pixabay