20/08/2020- De reisindustrie is één van de hardst getroffen sectoren in de Coronacrisis, maar de penibele situatie van reisorganisatoren en reisagenten krijgt amper aandacht van politici of media. De opgerichte groep SOS Travel -Save Or Sink- wil vandaag met een grootschalige actie richting media en politiek daarom ruchtbaarheid geven aan hun penibele situatie & lanceren een duidelijke vraag om extra maatregelen en financiële ondersteuning.
450 reisprofessionals, die het gezicht vormen voor meer dan 8.000 mensen die direct werkzaam zijn in de reisbureau- en reisorganisatorensector (die al maanden terug “mogen” werken maar het door overheid uitgevaardigde palet aan dagelijks wisselende kleurencodes en adviezen van bepaalde virologen onmogelijk wordt gemaakt nog een Euro te verdienen) verenigen zich daarom nu en doen een noodoproep. Vandaag worden 50 zwarte dozen afgegeven bij verschillende nationale en regionale media in het land. SOS Travel, Save or Sink vraagt op deze manier aandacht & dringend een noodfonds en/of aangepaste financiële steunmaatregelen.
Broodroof
Tot en met eind augustus zal er bij de Belgische reisorganisatie/verkoopbedrijven 4.4 miljard Euro aan omzet verloren zijn en 500 miljoen Euro aan niet recupereerbare kosten zijn gemaakt. 70% van de reisprofessionals staan bovendien momenteel nog op tijdelijke werkloosheid en vanaf begin september (na het aflopen van de zomervakantie) zal dit weer oplopen tot 90% of meer. SOS Travel wil duidelijkheid en perspectief van de overheid. “Het is wel duidelijk geworden dat staycation niet voor iedereen werkt. Onze klanten houden zich aan de voorgeschreven coronaregels en zijn bij een probleem meteen traceerbaar” klinkt het. “Dat is niet het geval bij reizigers die zelf hun reis organiseren en via buitenlandse luchthavens zonder ieders medeweten toch naar rode zones trekken. Veilig reizen via de georganiseerde reisindustrie kan dus perfect, maar zolang reizen op zich als ‘gevaarlijk’ of ‘onverantwoord’ beschouwd wordt door bepaalde virologen, media en politici (terwijl hier helemaal niets van aan is), is dit broodroof voor onze sector”.
Dialoog
SOS Travel wil dan ook in dialoog gaan met politici en virologen om de sector te redden, “want het is al voorbij 10 na 12. Het is niet pompen of verzuipen meer, maar verdrinken. Enkel een reddingboei kan ons nog helpen”. Daarom vragen ze nu een concreet financieel langetermijnreddingsplan voor de sector “en in dit geval specifiek voor de reisbureau- en reisorganisatorensector die meestal vergeten wordt”. De steun moet bovendien niet dit jaar eindigen want “eens de grenzen eenmaal open gaan, duurt het nog maanden voor de sector terug zal oppikken”.
Openen van grenzen buiten Europa
Ook wordt gevraagd niet alleen te focussen op het openen van Europese grenzen (slechts 5% van de normaal aangeboden bestemmingen zijn nu toegelaten reiszones voor Belgen) maar ook veilige verre bestemmingen gefaseerd toe te laten zodat verre reizen specialisten -die sinds maart alleen maar kosten maar geen Euro inkomsten hadden- ook weer verantwoord kunnen opstarten.
Wie de actie steunt, wordt gevraagd deze onderstaande foto op zijn social media profiel te verspreiden om de zichtbaarheid van de actie te vergroten.