14/12/2022- De internationale hogesnelheidstrein Thalys viert vandaag het 25 jarig jubileum van haar trajecten naar de Duitse bestemmingen. Met tot vijf dagelijkse reizen verbindt Thalys de metropolen Parijs, Brussel en Luik met grote steden in Noordrijn-Westfalen. Met snelheden tot 300 km/u is Keulen in 1u52 te bereiken vanuit de Belgische hoofdstad.

Thalys werd opgericht in 1996 en verbond in eerste instantie Parijs met Brussel en Amsterdam. Nog geen twee jaar later was een verbinding met de eerste Duitse bestemmingen gemaakt. Op 14 december 1997 vertrok de eerste Thalys-trein vanuit Parijs, via Brussel, naar Aken en Keulen. Inmiddels heeft de rode hogesnelheidstrein al de kaap van 20 miljoen reizigers op het Duitse traject overschreden. In totaal heeft de treinmaatschappij meer dan 155 miljoen reizigers naar hun favoriete bestemming gebracht op al haar trajecten.

 

In de zomer van 2021 introduceerde Thalys ook haar nieuwe trein ontwerp. Om nog meer aan de wensen van de reizigers tegemoet te komen, biedt de nieuwe Thalys extra details zoals meer bagagerekken, USB-poorten en informatiedisplays. Ongebruikte ruimte werd vrijgemaakt en het bargedeelte werd heringericht. Dankzij deze veranderingen zijn er 28 extra zitplaatsen (+ 7,5 procent) en meer opbergruimte voor bagage (+ 15 procent). Daardoor vermindert de trein de CO2-uitstoot per passagier/kilometer aanzienlijk en genieten reizigers van meer comfort en een nieuwe reiservaring.

 

Duurzaamheid

Sinds de oprichting heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld voor het treinbedrijf en dat blijkt ook uit de fusie met Eurostar dit jaar: beide bedrijven maken sinds mei 2022 deel uit van de Eurostar Group en hebben zich ten doel gesteld om reizen binnen Europa de komende jaren gemakkelijker, toegankelijker en duurzamer te maken.

“De uitbreiding van de route naar Duitsland 25 jaar geleden, en de rechtstreekse verbinding met Parijs via Brussel die daardoor ontstond, was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf. Wij zijn er trots op een schakel te zijn tussen mensen, culturen en economische gebieden in Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en, in de toekomst, het Verenigd Koninkrijk. Met de oprichting van de Eurostar Group zullen we de komende jaren meer en meer ons doel nastreven om duurzaam reizen in heel Europa gemakkelijker en toegankelijker te maken,” aldus Gwendoline Cazenave, CEO Eurostar Group.

 

Foto onder: Passagiers in de Thalys bar, December 1997 (foto @ Thalys)