Zeilen, kiten, zwemmen, surfen, peddelen en pierewaaien. Wie Friesland zegt, zegt watersport. De Nederlandse provincie bestaat voor bijna de helft uit water, dus dat klinkt als een walhalla voor de watersporters onder ons. Ook dit najaar kan je nog afzakken naar Friesland voor watersportactiviteiten. We zetten daarom drie hotspots voor jou in de kijker…  

1. Mirnser klif

Mirns is een populaire en geliefde plek voor wind- en kitesurfers. Deze locatie is dankzij het ondiepe water uitermate geschikt voor beginnende kitesurfers en je kunt er het hele jaar door terecht. De meeste surfers zijn er te vinden wanneer de wind op het IJsselmeer verkeerd staat. Materiaal huren of lessen volgen doe je bij Skyhigh Surfschool en achteraf kan je uitblazen bij Vakantieboerderij It Flinkeboskje, in het nabijgelegen Hemelum.

Combineren met een dagje ontspanning? Ga dan lekker cultuur opsnuiven in de omgeving, bezoek de kliffen van Gaasterland en de verhalenroutes in de buurt, of rij naar het industriële Woudagemaal in Lemmer, het oudste, nog werkende stoomgemaal ter wereld.

2. Makkum

Ook in Makkum weten ze hoe te surfen en kiten! Het is de place to be waar je dit najaar je energie op het water kwijt kan. Zowel beginners als ervaren watersporters kunnen terecht bij Surf N Sail voor professionele lessen en topmateriaal. Als kers op de taart is er Beach Resort Makkum. Daar kan je een huisje of appartement huren en gebruik maken van halfpension.

Ook de regio rondom de surf-hotspot is de moeite waard. Zo kan je in Vissersstad Harlingen toosten met een zeewaardig biertje bij Het Brouwdok. Je ziet daar ook de fantastische Walvisfontein liggen, als onderdeel van 11Fountains. In iedere Friese stad vind je een fontein van dit project, ter ere van het jaar als Culturele Hoofdstad van Europa.

3. Leeuwarden

Hoofdstad Leeuwarden is niet alleen een mooie stad om cultuur op te snuiven, maar biedt ook mogelijkheden voor watersporters. Zo kan je de stad (met de mooiste passantenhaven van Nederland!) al suppend of in een Venetiaanse gondel ontdekken. Het is ook een uitstekende uitvalsbasis voor Nationaal Park De Alde Feanen, waar je talloze zeilscholen vindt. Overnachten kan in de vele sfeervolle hotels, zoals Hotel Post Plaza, een historisch voormalig postkantoor.

Meer info vind je op: http://www.friesland.nl/watersport