11/08/2020- Na maanden van inactiviteit starten, na enkele kleine rederijen zoals Seadream Yacht Cruises en Ponant, nu ook enkele grote en bekende cruisemaatschappijen hun activiteiten weer op. Zowel MSC Cruises, Costa Cruises als AIDA Cruises hebben hun eerste Post-COVID afvaarten aangekondigd en nemen daarbij zeer strenge gezondheids-en veiligheidsmaatregelen. 

MSC Cruises: start op 16 augustus

MSC Cruises heeft afgelopen weekend van de Italiaanse overheid het nodige groene licht gekregen om te starten met de Middellandse Zeecruises die ze plant vanaf midden augustus met 2 van haar schepen. Dat meldt Patrick Pourbaix, directeur MSC Cruises België & Frankrijk. Volgend weekend, 16 augustus, zal de MSC Grandiosa (het nieuwste en grootste schip uit de vloot) dan ook vanuit Genua als eerste -in beperkte capaciteit weliswaar- een Post-Corona Cruise kunnen aanvatten. Aan boord zijn in de eerste fase alleen gasten uit de EU-en Schengenzone welkom en deze moeten 72u voor ze aan boord gaan (net als al het personeel) een COVID-test ondergaan. Enkel wie negatief test, kan aan boord. Daarnaast worden op het schip ook alle mogelijke veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt bv van iedereen ook dagelijks de temperatuur gemeten. Ook zijn er voortdurend artsen aan boord die kunnen ingrijpen, mocht er toch een Covidgeval worden vermoed. Er is ook meer dan voldoende plaats aan boord om personen veilig te kunnen isoleren van de rest van de gasten indien nodig.

Costa Cruises: cruises naar Griekse bestemmingen

Na MSC Cruises kondigt ook Costa Cruises aan haar cruiseactiviteiten te hervatten. Startdatum staat gepland op 6 september. Het heropstarten zal stapsgewijs gebeuren, met een geleidelijke re-introductie van de verschillende schepen. Het eerste schip dat vertrekt, is de Costa Deliziosa. Vanaf 6 september zal het schip wekelijks vanuit Triëste koers zetten naar verschillende bestemmingen in Griekenland. Costa Diadema zal het tweede schip zijn dat weer wordt ingeschakeld en dat vanaf 19 september. “De 7-daagse cruises vanuit Genua laten toe om in de westelijke Middellandse Zee het beste van Italië en Malta te ervaren” zo laat Costa Cruises weten. Sinds de goedkeuring en inwerkingtreding van het nieuwe gezondheidsprotocol voor cruises door de Italiaanse regering, werkt Costa Cruises samen met de autoriteiten van de vlaggenstaat en de bestemmingen om een verantwoorde, vlotte en goed georganiseerde toepassing van de nieuwe voorschriften en protocollen te garanderen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale instellingen, gezondheidsautoriteiten, havenkapiteinsdiensten, terminals en classificatiemaatschappij RINA. Bijgevolg zullen de komende dagen meer details over de routes van de Costa Deliziosa en Costa Diadema worden aangekondigd. Voor de andere schepen worden de cruises wel nog tem 30 september geannuleerd.
AIDA: cruises vanuit Duitsland

OOk AIDA Cruises is van plan om begin september haar cruiseactiviteiten weer op te starten en dit met de eerste schepen vanuit Duitse havens. De eerste reizen vanuit Kiel beginnen op 6 september. De eerste cruises met AIDAperla beginnen op 12, 19 en 26 september 2020 vanuit Hamburg naar de Noorse fjorden.

(Foto: Costa Deliziosa)